Prije 123 godine okolicu Sinja pogodio je snažan potres, srušio je 10 tisuća kuća

Porušena kuća u Turjacima Foto: Faidiga, 1903

SINOĆ se u 21:57 u Dalmaciji osjetio još jedan jak potres, lokalne magnitude 4.6 s epicentrom na granici s BiH, zapadno od Buškog jezera.

 

Iako se radi o jačem potresu, bio je znatno slabiji od najsnažnijeg potresa koji je zabilježen na području Cetinske krajine. 

Potres sličan onom iz Petrinje

U subotu 2. srpnja 1898. godine u 5:17 područje Sinjskog polja pogodio je razoran potres. Tada su stradala mjesta Turjaci, Košute, Čaporice, Gardun, Grab, Trilj, Vedrine i Vojnić. Neke su kuće potpuno srušene, puno ih je bilo oštećeno, spominju se odroni kamenja i pukotine u tlu. Stradale su crkve i škole, piše na stanicama Geofizičkog odsjeka PMF-a.

U nekim bunarima nestalo je vode, a u mjestu Vedrine pojavio se novi izvor.

Procijenjeni intenzitet u epicentru je iznosio VIII-IX MSK-ove ljestvice. Usporedivo je to s intenzitetom potresa u Petrinji, koji je ocijenjen po EMS-ovoj ljestvici, kažu iz Seizmološke službe.

Potres iz 1898. se dogodio u vrijeme žetve, pa je većina stanovnika bila u poljima. Stradalo je troje djece i tri odrasle ženske osobe. U Turjacima je bilo 12 teško ranjenih ljudi, u Vojniću je ozlijeđeno njih 20. U Vojniću i Turjacima su kuće uglavnom bile porušene. U Gardunu, Košutama, Trilju i Čaporicama polovica je kuća porušena, a ozlijeđeno je bilo više od 40 osoba. Oko deset tisuća ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Osjetilo se više od 120 naknadnih potresa

U Izvješću Predsjedništva dalmatinskog namjesništva je navedeno "da je u svemu bilo oštećeno 2365 zgrada za stanovanje i gospodarstvenih. Od bogoštovnih zgrada bilo je porušenih 5 župničkih kuća i 2 crkve".

U prvih tjedan dana nakon potresa osjetilo se više od 120 naknadnih potresa u tom kraju. Potres je zapisan na seizmografima širom Europe. Najdalji seizmograf koji je zapisao taj potres bio je 1784 km udaljen od epicentra potresa i nalazio se u Estoniji (u Jurjewu).

Tom potresu prethodila je slabija seizmička aktivnost, koja je započela 27. lipnja 1898. Ukupno je zabilježeno 17 prethodnih potresa.

Pročitajte više