Prije 16 godina napadnuta Amerika: Počeo rat protiv terorizma koji traje i danas

Screenshot: You Tube

PRIJE 16 godina izveden je najsmrtonosniji teroristički napad na Ameriku.

Prema izvješću Povjerenstva 911, 19 terorista otelo je četiri zrakoplova i njima izvelo terorističke napade na američkom tlu. Oteti zrakoplov American Airlinesa udario je na današnji dan 2001. godine, u 8.46 minuta, u sjeverni toranj WTC-a u New Yorku. Samo 17 minuta kasnije drugi oteti zrakoplov udario je u južni toranj WTC-a, a u izravnom televizijskom prijenosu užas koji se događao u Americi gledali su milijuni ljudi. Treći zrakoplov udario je u 9.37 u Pentagon, a četvrti se srušio u Pennsylvaniji. Pretpostavlja se da su ga srušili putnici koji su pružili otpor otmičarima.



U napadu je živote izgubilo oko 3.000 ljudi, a tadašnji američki predsjednik George Bush poručio je kako je "jutros napadnuta sloboda".

U večernjim satima, američki predsjednik obratio se naciji osuđujući "hotimične terorističke zločine", obećao je pronaći odgovorne, a svima koji napadačima pomažu obećao je jednak tretman kako i teroristima. 

Krivcem za napade na Ameriku proglašena je al-Qaida, a njen vođa Osama bin Laden postao je najtraženiji čovjek na svijetu.

"Ovi napadi su uništili čelik, ali nisu niti okrznuli čeličnu američku odlučnost. Nećemo raditi nikakvu razliku između terorista i onih koji ih skrivaju", rekao je Bush.

Rat u Afganistanu počeo je 26 dana kasnije, a američki "rat protiv terorizma" i danas traje širom svijeta.

Pročitajte više