Prije 20 godina umro je Vlado Gotovac. Sjećate li se njegovog čuvenog govora?

Foto: FAH

PRIJE 20 godina, 7. prosinca 2000., preminuo je Vlado Gotovac. Kao jedan od najvećih hrvatskih govornika, u ratnom je dobu bio najpoznatiji po antologijskom govoru 1991. na zagrebačkom Krešimirovom trgu, ispred zgrade Vojnog suda.

Tom je prigodom iskazao potporu prosvjedu majki vojnika koje su silom zadržali u JNA.

"Ja vas volim i ja se vama ponosim. I kada bih trebao birati da li ću s vama umrijeti ili s ovim strašilima živjeti, izabrao bih smrt. Ovi ovdje nemaju od čega umrijeti jer nemaju ni dostojanstva ni ljubavi", rekao je Gotovac.

"Generali nemaju djecu, ja vas uvjeravam, jer onaj koji tuđu djecu ubija, nema djece. Jer onaj tko tuđe majke ucviljuje, nema majke. Jer onaj tko ruši tuđe domove, nema doma. Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca. Sramit će ih se njihova djeca jer nisu im bili očevi. Sramit će ih se njihove žene jer su bili ubojice tuđe djece. Sramit će ih se njihove obitelji jer su uništavali tuđe obitelji", govorio je tada Gotovac.

Tešku političku situaciju i agresiju koja se pripremala Gotovac je tog kišnog kolovoškog popodneva uspio svesti na sram generala JNA.

Prema mnogima, Gotovac je bio najrazboritiji glas Hrvatskoga sabora. Godine 1989. osnovao je HSLS. Bio je pjesnik, filozof, političar i intelektualac.

Napao ga pijani vojnik

Kao proljećar, odležao je nekoliko godina u Jugoslaviji. Početkom devedesetih, kao jedan od vodećih ljudi HSLS-a i oporbe, prometnuo se u velikog Tuđmanovog kritičara. Godine 1997. kandidirao se protiv njega na izborima. Za vrijeme predizbornog skupa u Puli bio je napadnut. Napao ga je pijani vojnik, pripadnik gardijske brigade s Brijuna. Dok su ga odvodili, vikao je: "Živio Ante Pavelić! Ja sam ustaša, sve ću vas pobiti!"

"Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje"

Hrvatska nije prepoznala Vladu Gotovca. Izbore je završio na trećem mjestu, iza nedodirljivog Tuđmana i Zdravka Tomca.

Umro je na današnji dan 2000. godine u Rimu, a njegovo tijelo sutradan je vladinim avionom prebačeno u Hrvatsku.

"Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje", govorio je Gotovac.

Pročitajte više