Prije 23 godine kod Dubrovnika se srušio američki avion, poginuo je ministar

Foto: Hina

PRIJE 23 godine na današnji se dan nedaleko zračne luke u Čilipima srušio američki vojni zrakoplov s tadašnjim ministrom trgovine Ronaldom Brownom i delegacijom od još 34 osobe, koja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima, a povodom obljetnice te tragedije u Memorijalnoj kući u povijesnoj jezgri Dubrovnika u srijedu je održana komemoracija.

Prva tajnica za politička i ekonomska pitanja Veleposlanstva SAD-a u RH Sarah L. Groen naglasila je značaj tragičnog događaja za odnose SAD-a i Republike Hrvatske, jer je tijekom godina doveo do niza suradnji te izrazito bitnih razvojnih projekata.

"Veselimo se još puno godina suradnje u ekonomiji, poduzetništvu i inovaciji, ali i općenito prijateljstvu i partnerstvu dvije države. Uz to, i naša je sigurnosna suradnja zbilja jaka. Veleposlanstvo bilježi ogroman interes Amerikanaca za posjet Dubrovniku i Hrvatskoj“, rekla je Groen.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević rekla je kako je posjet američke delegacije tada trebao biti poruka prijateljstva i suradnje dva naroda. "Danas je Hrvatska članica EU i NATO-a, a suradnja s SAD-om je sve bolja. Radimo na boljoj zračnoj povezanosti i što jednostavnijem dobivanju viza za SAD. Današnja Hrvatska bila bi na ponos svima stradalima“, izjavila je Marević.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je poštovanje i zahvalnost poginulima koji su položili živote dijelom i za Hrvatsku, ali i Sjedinjenim Američkim državama koje su u vrijeme Domovinskog rata bile jak partner Hrvatske.

"Ova godina predstavlja novu stranicu u odnosima dviju država jer se uvodi izravan let iz Philadelphije za Dubrovnik u lipnju. To će biti novi zamah u međusobnim odnosima. Američki su turisti drugi po brojnosti u Dubrovniku, koji im je visoko na ljestvici poželjnih odredišta“, rekla je Tepšić.

Pao avion tijekom oluje

U knjigu žalosti upisali su se prva tajnica Veleposlanstva SAD-a u RH Sarah L. Groen, zamjenica župana Žaklina Marević i zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, a nakon komemoracije dužnosnici su se uputili na mjesto pada zrakoplova položiti cvijeće i upaliti svijeće u znak spomena na preminule.

Zrakoplov se 3. travnja 1996. godine srušio u Konavlima na području brda Sveti Ivan prilikom velikog nevremena. Svi putnici su poginuli, a među njima i dvoje hrvatskih državljana.

Ronald Harmon Brown rođen je u Washingtonu, a odrastao u New Yorku u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Studirao je na Middlebury Collegeu. Služio je vojni rok u Južnoj Koreji i Europi, oženio se i završio studij prava. Radio je kao odvjetnik i lobist, imao je funkcije u Demokratskoj stranci, a uspješno je sudjelovao i u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona, koji ga je nakon pobjede na izborima 1993. godine imenovao ministrom trgovine.

Pročitajte više