Prije 26 godina hrvatski pilot sletio je MIG-om JNA u Austriju: "Neću pucati na Hrvate"

Foto: Screenshot/YouTube

NA današnji dan, prije točno 26 godina, tadašnji pilot Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva Rudolf Perešin završio je karijeru u tadašnjoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji, sletjevši svojim borbenim avionom MiG-21 u Austriju, nedaleko od Klagenfurta. Perešin je odbio pucati na svoj narod.

"Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate", kazao je Perišin slikajući se pored svog aviona.
Svoj obol u obrani Hrvatske od agresora Perešin je dao u akcijama i operacijama Hrvatske vojske, u kojoj je bio istaknuti član Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Zarobljen nakon što je srušen s MiG-om


Nesretnog 2. svibnja 1995. godine, drugog dana akcije "Bljesak", njegov MiG pogođen je protuavionskim topovima u blizu Stare Gradiške, a Perišin se katapultirao iz zrakoplova. Pao je na neprijateljski teritoriji i zarobljen je.

Posmrtni ostaci legendarnog pilota vraćeni su članovima njegove obitelji 4. kolovoza 1997. godine, a nakon nešto više od mjesec dana, točnije 15. rujna 1997., pokopan je na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Njegovo ime od 25. ožujka 1998. godine nosi Zrakoplovno - tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Središte za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin" u vojarni Zemunik kod Zadra.

Pročitajte više