Prije 8 godina se pridružila ISIS-u. Danas odluka hoće li je Velika Britanija primiti

Foto: Profimedia

BRITANKA koja se u srednjoškolskoj dobi pridružila Islamskoj državi u Siriji, Shamima Begum danas će saznati hoće li joj biti dopušten povratak u Veliku Britaniju.

Shamima Begum, porijeklom iz Bangladeša, napustila je London 2015. kad je imala 15 godina pa je s dvije školske prijateljice otputovala u Siriju preko Turske.

U Siriji se udala za borca Islamske države te je živjela u Raki, prijestolnici samoprozvanog kalifata džihadističke skupine. Ondje je ostala četiri godine, dok nije pronađena u pritvoreničkom kampu. Otkako je napustila Britaniju, rodila je troje djece, no sve troje u međuvremenu je umrlo.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova joj je u srpnju 2019. oduzelo državljanstvo, a sud joj je zabranio povratak u državu. Unatočnjenim molbama Ministarstvo unutarnjih poslova prošle je godine reklo da ostaje pri svojoj odluci jer bi ona mogla biti sigurnosna prijetnja.

Danas će biti donesena odluka o tome hoće li ponovno dobiti svoje britansko državljanstvo i vratiti se u Veliku Britaniju.

Sky News podsjeća na cijeli slučaj: Kako je Shamima Begum došla do ovoga i zašto se njezin potencijalni povratak u UK pokazao tako kontroverznim?

2015.

Begum je napustila školu na akademiji Bethnal Green s prijateljicama Amirom Abas i Kadizom Sultana te je 17. veljače otputovala iz zračne luke Gatwick u Istanbul u Turskoj. Djevojke su, pisalo se, ukrale obiteljski nakit kako bi platile svoje letove.

Smatra se da ih je radikalizirao netko tko se zove Aqsa Mahmood, za koju se vjeruje da je prva žena koja je pobjegla iz Velike Britanije i pridružila se Islamskoj državi u Siriji dvije godine ranije.

Kada je došla u Siriju, Begum se udala za nizozemskog borca ​​za Islamsku državu, Yaga Riedijka, i s njim dobila troje djece koja su kasnije umrla.

Za Begum se govorilo da je regrutirala druge žene u kalifat.

2016.

Objavljeno je da su mrtve dvije njene prijateljice i Amira Abase i Kadiza Sultana, s kojima je napustila UK.

Sultana se udala za borca ​​IS-a somalijskog podrijetla i navodno je ubijen u ruskom napadu. Njezina obitelj rekla je za ITV u to vrijeme da su vjerovali da je planirala bijeg.

Abase je bila udana za australskog borca ​​IS-a i navodno je ubijena u napadima.

2019.

Od 2016. do 2019. nije se znalo gdje se Begum nalazi ili što je činila, a za nju se čulo tek kada ju je novinar The Timesa pronašao u kampu za raseljenje.

Begum je pobjegla iz sela Baghuz, gdje su se vodile žestoke borbe u posljednjoj bitci za Islamsku državu.

Kad ju je Sky News intervjuirao, tek je rodila i rekla im je da se ne kaje što se pridružila IS-u, ali se htjela vratiti u UK.

U veljači je Sajid Javid, koji je tada bio ministar unutarnjih poslova, oduzeo Begum britansko državljanstvo - iako je ta odluka bila kontroverzna, jer je bila u suprotnosti s konvencijom u Ujedinjenim narodima koja ne dopušta da osoba ostane bez državljanstva.

No, odluka je donesena jer se smatralo da ona ima državljanstvo Bangladeša preko svog oca, ali je Bangladeš jasno dao do znanja da će se suočiti sa smrtnom kaznom ako ode tamo.

U travnju je Begum Ministarstvo pravosuđa odobrilo pravnu pomoć za žalbu na odluku.

2020.

Prizivni sud je Begum dao dopuštenje da se vrati u Veliku Britaniju i ospori vladinu odluku o oduzimanju britanskog državljanstva - ali u to vrijeme nije bilo jasno kako će to učiniti.

2021.

U studenome Sky News je ponovno razgovarao s Begum, rekla im je da nije mrzila UK kada je otišla, već samo svoj život, te je potvrdila svoju želju da se vrati u UK.

Također je rekla da je život pod vlašću IS-a bio pakao, pakao na Zemlji te da nije sudjelovala ni u jednom od zločina koje je izvršila ta teroristička skupina.

Nekoliko dana kasnije, Vrhovni sud je blokirao Beguminu žalbu da se vrati kući nakon što je vlada tvrdila da bi ona stvorila značajne rizike za nacionalnu sigurnost i izložila javnost povećanom riziku od terorizma.

2022.

Begum ponovno pokušava izboriti pravo na povratak u Veliku Britaniju.

Ministarstvo unutarnjih poslova ponovno je ostalo pri svojoj odluci da joj zabrani ulazak u Veliku Britaniju, dok su njezini roditelji tvrdili da je zabrana povratka kući u suprotnosti s njihovim pravom na obiteljski život.

Pročitajte više