Prije nego je Fina uhljebila ovu ženu za direktoricu, platili su joj da ih savjetuje

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

MALO prije nego što je Ivana Žmegač bez natječaja, koji je bio obavezan, postala direktorica u Fini, ta ista državna agencija isplatila joj je 117.021,77 kuna za usluge savjetovanja. 

>> Direktorica u Fini zaposlena bez natječaja: "Kontaktirali smo je i ponudili poziciju"

>> Fina zaposlila još jednu direktoricu bez natječaja, ne žele otkriti na koliku plaću

Iz Fine potvrđuju: "Poziv na dostavu ponude poslan je samo Ivani Žmegač"

Zašto i kako je Fina odabrala upravo ovu osobu da je savjetuje - kako su znali da ona raspolaže informacijama koje njima trebaju, je li Fina raspisala natječaj za to i jesu li još od nekoga zatražili ponudu za savjetovanje pa da usporede čija je bolja, povoljnija i kvalitetnija - upitali smo upravu Fine. 

Dobili smo fascinantan odgovor. Iskreno i otvoreno kažu: "Poziv na dostavu ponude poslan je samo Ivani Žmegač."

Pa zašto su onda uopće prikupljali ponude, ako su pozvali samo jednu osobu da je dostavi?

Prije nego što su je uhljebili na direktorsko mjesto, platili su joj 117.000 kuna da ih savjetuje  

Sličan odgovor dobili smo i prije tjedan dana kad smo pitali na koji način je ova direktorica zaposlena na tako važnu funkciju ako nije bilo javnog natječaja.

Onda su odgovorili da su je "kontaktirali i ponudili joj poziciju". 

Ovakvi bi odgovori zvučali nevjerojatno nekome izvan Hrvatske, tko na njih nije navikao. Objašnjenje Fine zašto je Ivani Žmegač platila da je savjetuje također je nesvakidašnje.

Žmegač je radila s klijentima Poslovne Hrvatske, a Fina je baš tad pokrenula Info.biz, kojem su trebali klijenti

Da bi ga se razumjelo, važno je znati da je prije prelaska u Finu Žmegač radila u tvrtki Bisnode, koja u ponudi ima aplikaciju Poslovna Hrvatska. Ondje se nalaze informacije o poslovanjima svih tvrtki u državi. O prihodima, dobiti, prosječnoj plaći, isplatama iz proračuna, sudskim oglasima i slično.

Te informacije su hrvatski poduzetnici obavezni koncem svake godine davati Fini, a onda ih Fina, a da poduzetnike ništa ne pita - prodaje. Kupuju ih tvrtke kao što je Bisnode, odnosno Poslovna Hrvatska. 

Poslovna Hrvatska je najpoznatija takva stranica kod nas i ima mnogo klijenata, a klijenti su upravo ono što Fina treba ako želi poraditi na svojoj verziji "Poslovne Hrvatske", manje uspješnoj stranici koja se zove Info.biz. A tko bi mogao bolje znati potencijalne klijente za to od Ivane Žmegač, voditeljice prodaje u konkurentskom Bisnodeu? 

Baš prije nego što su je uhljebili, Fina je odlučila da bi od prodaje poslovnih podataka mogla uzeti veći dio kolača nego što sad uzima.

Žmegač je i direktorsku fotelju i stotinu tisuća kuna dobila bez natječaja u državnoj agenciji

Informacija koju smo mi dobili glasila je da je Fina onih 117.000 kuna Ivani Žmegač isplatila i da ju je zaposlila bez natječaja kao direktoricu zato da bi joj pomogla otkriti tajnu uspjeha Poslovne Hrvatske, što solidno zalazi u domenu otkrivanja poslovnih tajni.

I sad smo dobili odgovor iz Fine na pitanje zašto su Žmegač plaćali usluge savjetovanja: 

"Poziv na dostavu ponude poslan je samo Ivani Žmegač, s obzirom na to da je gospođa Žmegač posjedovala specifično iskustvo i znanje koje je procijenjeno kao iznimno značajno za potrebe lansiranja novog proizvoda Info.Biz na tržište. Ivana Žmegač je u razdoblju od 18. 04. 2019. do 30. 10. 2019. kao fizička osoba pružala Fini usluge savjetovanja vezane za lansiranje unaprijeđene Finine usluge Info.BIZ na tržište u iznosu od 117.021,77 kuna", odgovorili su iz Fine. 

Fina ne mora raspisivati natječaje ako misli potrošiti manje od pola milijuna kuna 

Napominju da je to iznos na koji se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi: 

"Radi nabave navedenih usluga proveden je postupak jednostavne nabave sukladno internim pravilima Fine. U vezi s tim, napominjemo da se sukladno Zakonu o javnoj nabavi (NN 120/2016) spomenuti Zakon ne primjenjuje na jednostavnu nabavu, a to je nabava roba i usluga procijenjene vrijednosti manje od 200.000,00 kuna, odnosno nabava radova procijenjene vrijednosti do 500.000,00 kuna te da pravila, uvjete i postupke jednostavne nabave naručitelj utvrđuje svojim općim aktom", dodaju iz Fine. 

Pročitajte više