Prije sedam godina Zagreb je zatrpao ogroman snijeg. Pogledajte snimke

Screenshot: You Tube

NA današnji dan prije sedam godina Zagreb je osvanuo u snježnom pokrivaču kakav desetljećima prije toga nije napadao. U sedam sati ujutro tog dana na Griču je izmjereno 38 centimetara. Do kraja dana zabilježeno je 45 centimetara. Tolika količina snijega prije toga zabilježena je 7. ožujka 1955. godine. 

Promet je bio u totalnom kolapsu

Ceste i pločnici bili su zakrčeni snijegom, promet je bio blokiran, a javni prijevoz u kolapsu. Autobusi i tramvaji u promet su se uključivali tek povremeno, a taksi je praktički bilo nemoguće dobiti jer su bili zatrpani pozivima. Čak je i aerodrom neko vrijeme bio zatvoren. Više ZET-ovih tramvaja u snijegu je oštećeno, zbog čega su morali biti povučeni u spremište. Jedan građanin lakše je ozlijeđen kada je u Ilici otpao dio s tramvaja.

Potrošeno je 900 tona soli

Zagrebačka zimska služba od noći je neumorno čistila gradske prometnice. Svih 208 ekipa bilo je na terenu, a potrošeno je 900 tona soli.

I liječnici Hitne pomoći su imali pune ruke posla

Pune ruke posla imala je i zagrebačka hitna pomoć. Na aktualne vremenske neprilike, odnosno na lomove i iščašenja zbog padova na snijegu i ledu, odnosilo se 25 posto intervencija.

I u ostatku zemlje bile su slične vremenske prilike

I u ostatku zemlje bile su slične prilike. Nekoliko autobusa prepunih djece ostalo je zarobljeno na autocesti A3 na putu prema Zagrebu više od pet sati. Centar 112 zaprimio je više poziva osoba koje su zapele na cestama, posebno na autocesti A3, te su ostale bez goriva, hrane i vode.

 

U većem dijelu zemlje padao je gusti snijeg koji je uzrokovao velike probleme u prometu. Debljina snježnog pokrivača u nizinama je iznosila između 10 i 30 centimetara, u Gorskom kotaru i Lici od 30 do 50, a na obalama sjevernoga Jadrana i na otocima bližim obali od 1 do 10. Na području Osijeka tri osobe su umrle od hladnoće.

Pročitajte više