Zbog sukoba Milanovića i Plenkovića nema ništa od otvaranja šume Pantovčak građanima

Foto: Borna Filic/PIXSELL/Robert Anic/PIXSELL

U TRAVNJU 2018. tadašnja je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u društvu ministra državne imovine Gorana Marića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića predstavila javnosti projekt ustupanja Gradu Zagrebu, odnosno na korištenje građanima, šume Pantovčak veličine 700 tisuća metara četvornih.

Zagreb je tako trebao dobiti još jednu veliku zelenu javnu površinu koja bi mogla postati jedna od omiljenih lokacija građana. Trebalo je to biti "novo zeleno srce u gradu Zagrebu". Predsjednica Grabar-Kitarović i gradonačelnik Bandić najavljivali su tada da će šuma Pantovčak biti dostupna građanima za godinu dana, maksimalno dvije. "A preseljenje životinja?" pitali su skeptici. Prava sitnica, uvjeravali su tada građane.

Institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu

Za par mjeseci bit će pet godina otkako je najavljeno otvaranje šume Pantovčak građanima, ali čini se da ćemo se još načekati da se to dogodi.

Index se upitima oko sudbine šume Pantovčak obratio Gradu Zagrebu, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Uredu predsjednika RH. Prvi prebacuju odgovornost na vladu i Ured predsjednika, drugi na Grad Zagreb i Ured predsjednika, dok treći - Ured predsjednika - šuti, odnosno nije odgovorio na Indexov upit.

Da bismo razumjeli kako smo došli do toga da je otvaranje šume Pantovčak i dalje neostvareno, trebamo se vratiti na početak. Kolindu su kritizirali jer nije ispunila predizborno obećanje o seljenju Ureda predsjednice, pa se odlučila odreći većeg dijela Pantovčaka.

Kolindina ideja, Bandićeva realizacija

Početna ideja je bila da se kompleks Ureda predsjednice smanji na 250 tisuća metara četvornih, a preostalih 700 tisuća metara četvornih vraća se na upravljanje Ministarstvu državne imovine, odnosno ugovorom će biti ustupljeno Gradu Zagrebu na 50 godina.

"Ministarstvo će u suradnji s Gradom Zagrebom do kraja godine dati na korištenje za potrebe parka prirode Pantovčak 700 tisuća metara četvornih, a do tada će biti izrađeni prijedlog parcelacijskog elaborata te projekt ograde koja će razgraničiti zemljište parka prirode i zemljište Ureda", najavio je 2018. ministar državne imovine Goran Marić.

"Tu šumu treba urediti. Idemo delat. Čim budemo dobili papir, idemo urediti park", rekao je tada Bandić te ustvrdio da će to biti najljepša šuma-park u Europi.

Građani će taj prostor moći koristiti besplatno, obećali su tada Kolinda i gradonačelnik Zagreba, a Bandić je to prokomentirao riječima "pa ne možemo sve naplaćivati".

Vlada je 2019. donijela odluku da se Pantovčaku izuzme 67 hektara koji trebaju postati dostupni građanima

U studenome 2019. godine vlada je donijela odluku da se iz prostora danog na upravljanje Uredu predsjednice izuzme 67 hektara površine s namjerom da oni postanu dostupni građanima. Formirana je čak i nova, zasebna čestica, kojom je obuhvaćen smanjeni prostor Ureda predsjednice.

Ostatak zemljišta koji je do sada činio kompleks Predsjedničkih dvora predstavlja šumu i šumsko zemljište za koje su nadležne Hrvatske šume odnosno Ministarstvo poljoprivrede.

Stvari su se pokrenule, ali su onda ipak stale. Između ostalog, Kolinda je izgubila izbore, a Bandić je umro. 

Gradska skupština donijela je 10. lipnja 2019. godine Zaključak o sklapanju Sporazuma s Republikom Hrvatskom, na temelju kojeg su Grad Zagreb i Republika Hrvatska trebali urediti međusobne imovinskopravne odnose na nekretninama kompleksa Predsjedničkih dvora, i to tako da Grad Zagreb u vlasništvo stekne cijeli preostali dio kompleksa koji nije na upravljanju Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Bandić je tada navodno bio spreman riješiti odnose s Republikom Hrvatskom sukladno tom Zaključku Gradske skupštine, ali do toga nije došlo. No Grad Zagreb je i dalje zainteresiran za realizaciju projekta, jasno je iz odgovora na upit koji smo im uputili. 

Grad Zagreb: Pitajte Ured predsjednika i Ministarstvo državne imovine

"Imovinsko-pravni odnosi između Grada Zagreba i Republike Hrvatske do danas nisu riješeni te istim Kompleksom ne upravlja Grad Zagreb niti je u njegovom posjedu", kažu iz Grada Zagreba.

"O navedenoj temi, s tadašnjim Uredom predsjednice, pregovarao je osobno prethodni gradonačelnik. Temeljem tih pregovora bilo je predloženo donošenje zaključka pred Gradskom skupštinom Grada Zagreba, no pravni posao kako je predloženo nije bilo moguće realizirati", dodaju.

Na kraju nas upućuju na druge adrese.

"Iz tog razloga upućujemo Vas na Ured predsjednika i nadležno Ministarstvo, te lijepo molimo da im se izravno obratite", kažu iz Grada Zagreba.

Ministarstvo državne imovine: Time upravlja Ured predsjednika

A evo što kaže Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine: "Između Republike Hrvatske  i Grada Zagreba nije sklopljen Ugovor o darovanju te nije donesena odluka o darovanju nekretnina Gradu Zagrebu."

Ističu da tim cijelim kompleksom zapravo upravlja Ured predsjednika. "Nekretnina na Pantovčaku je rezidencijalni objekt na upravljanju Ureda predsjednika", kaže Ministarstvo.

"Ako gradska uprava ima i dalje planove vezano za otvaranje parka za građane, tada mora donijeti odluku na svojoj skupštini sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Grad Zagreb ima svoju ustanovu koja upravlja park šumom Maksimir i njoj može povjeriti upravljanje i park šume Pantovčak", smatraju iz Ministarstva državne imovine. 

Ured predsjednika šuti

Iz Ureda predsjednika nismo dobili odgovor na naš upit. Riječ je o znakovitoj šutnji s obzirom na to da cijelim kompleksom, kako kaže Ministarstvo državne imovine, upravlja baš Zoran Milanović. Isti onaj koji je u permanentnom sukobu s premijerom Andrejem Plenkovićem, HDZ-om i većinom ministara. S aktualnim ministrom državne imovine Brankom Bačićem Milanović je već više puta javno razmjenjivao invektive i uvrede. 

Drugim riječima, da bi se do kraja realizirao projekt otvaranja šume Pantovčak građanima, potrebna je suradnja institucija, a predsjednik RH i vlada RH ne da ne surađuju, nego su u otvorenom sukobu. Premijer Plenković je naredio i bojkot predsjednika Milanovića, koji svako malo Plenkovića i njegove ministre časti uvredama. 

Ta štetna dinamika ne samo da proizvodi blamaže za Hrvatsku na vanjskopolitičkom nivou već blokira i razne druge procese. Jedan od njih je očito i otvaranje šume Pantovčak građanima. Sve više se čini da će to morati sačekati sljedećeg predsjednika ili predsjednicu.

Pročitajte više