Prijetnja smrću novinaru koji je raskrinkao Čačiju

DJELATNICA na centrali "Slobodne Dalmacije" zaprimila je jučer oko 9 sati poziv nepoznata muškarca, koji joj je priopćio da raspolaže saznanjima da će novinara "Slobodne Dalmacije" Sašu Jadrijevića Tomasa (1979.) netko pokušati ubiti, o čemu je "Slobodna" odmah izvijestila policiju.

Policija prikuplja obavijesti i provodi kriminalističku obradu kako bi rasvijetlila okolnosti i pronašla osobe koje bi mogle biti povezane s prijetnjama, a prema novinaru (policija navela inicijale) poduzete su i potrebne mjere zaštite.

Novinar Saša Jadrijević Tomas izjavio je u telefonskom razgovoru za Hinu da su prije objave teksta o 18-godišnjem Dariju, sinu Stipe Čačije pomoćnika ministra unutarnjih poslova, za kojeg Čačija, unatoč sudskoj odluci ne plaća alimentaciju, "on osobno i redakcija bili izloženi pritiscima kako ne bi o tome objavili tekst".

Jučer, dodao je novinar Jadrijević Tomas, "jedan je muškarac, koji je navodno nazvao u dobroj vjeri, djelatnici na centrali Slobodne Dalmacije, kazao da će ga (Jadrijevića) netko u sljedećih nekoliko dana pokušati ubiti podmetanjem bombe pod automobil ili na neki drugi način. Taj muškarac je rekao da ga i osobno pozna, a po riječima djelatnice na centrali glas je bio uljudan, te se nije izjasnio u čije ime je zvao, kazao je Jadrijević Tomas.

Jadrijević Tomas također kaže da je u petak, 23. siječnja, prije objave teksta u "Slobodnoj Dalmaciji" u njegov stan u Sinju došao muškarac, koji se predstavio kao prijatelj Stipe Čačije, koji je inzistirao da se tekst ne objavi, i otišao je tek kad mu je rekao da se tekst već tiska. S njim je bila i majka Čačijina sina Sanja Jadrijević, koja, navodi Jadrijević Tomas, nije htjela da se povuče tekst o "slučaju" Čačija.

SEEMO osudila prijetnje novinaru Slobodne Dalmacija

Organizacija za medije u jugoistočnoj Europi (SEEMO) sa sjedištem u Beču uputila je u petak pismo hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i ministru unutarnjih poslova Marijanu Mlinariću u kojem osuđuje prijetnje smrću novinaru "Slobodne Dalmacije" Saši Jadrijeviću Tomasu.

"Prema mišljenju SEEMO-a prijetnja upućena Jadrijeviću Tomasu predstavlja opasan napad na slobodu izražavanja u Hrvatskoj i ometa novinare da slobodno obavljaju svoj posao. Stoga Vas SEEMO poziva da učinite sve što je u Vašoj moći kako bi zaštitili Jadrijevića Tomasa i doveli pred lice pravde osobu ili osobe koje stoje iza tih prijetnji", stoji u pismu glavnog tajnika SEEMO-a Olivera Vujovića upućenom Sanaderu i Mlinariću, a čiju je kopiju dobila Hina.

Kako stoji u pismu, SEEMO je obaviješten da je Jadrijević Tomas primio prvu prijetnju smrću 23. siječnja, dan prije nego što je "Slobodna Dalmacija" planirala objaviti članak o Stipi Čačiji, pomoćniku ministra unutarnjih poslova, pod naslovom "Čačija nije plaćao alimentaciju svom sinu 18 godina".

Unatoč pritisku, navedeni je dnevnik objavio taj tekst u subotu 24. siječnja.

SEEMO je također obaviješten da je u četvrtak 29. siječnja nepoznata osoba nazvala ured tog dnevnog lista i rekla kako je primila informaciju da će Jadrijević danas biti ubijen.

Nakon tog posljednjeg telefonskog poziva, novinar je dobio policijsku zaštitu.

Pročitajte više