Prijetnje smrću karikaturisti berlinskog Tagesspiegela

KARIKATURIST berlinskog dnevnog lista "Tagesspiegel", Klaus Stuttmann, prima prijetnje smrću zbog karikatura iranskih nogometaša, objavila je u utorak redakcija ovog lista.

"Ovakve šokantne reakcije pokazuju koliko su oni koji ih upućuju slabo upoznati o čemu se radi", stoji u priopćenju redakcije.

"Tagesspiegel" je u petak objavio karikaturu pripadnika iranske nogometne reprezentacije koji su oko struka nosili eksplozivne pojaseve kakve obično nose bombaši samoubojice, a pored njih četiri njemačka vojnika s punom ratnom opremom.

Karikatura se odnosi na trenutačnu raspravu oko toga smiju li vojnici Bundeswehra sudjelovati u osiguranju svjetskog prvenstva u nogometu, koje će se u lipnju i srpnju ove godine održati u Njemačkoj.

"Karikatura je odjek njemačkih unutarnjopolitičkih previranja i nema veze s trenutačnom raspravom oko karikatura muslimanskog proroka Muhameda", smatra uredništvo.

Zbog karikatura je prosvjedovalo i iransko veleposlanstvo.

Stuttmann, koji je u međuvremenu zbog učestalih prijetnji promijenio adresu, izjavio je kako mu nije bila namjera vrijeđati vjerske ili nacionalne osjećaje.

Državno tužiteljstvo u Berlinu je pokrenulo postupak protiv nepoznatih zbog prijetnji smrću.

Pročitajte više