Primalje protiv Milinovića: Trudnice ostaju bez omiljenih rodilišta, a mi bez posla

HRVATSKA udruga primalja smatra kako je najnoviji potez ministra zdravstva o ukidanju rodilišta neprihvatljiv rješenje za primalje koje će ostati bez posla te za žene koje više neće imati svoja omiljena i bliska rodilišta.

Ministar zdravstva Darko Milinović ovog tjedna je odlučio ugasiti rodilišta u Đakovu, Makarskoj, Sinju, Imotskom i Supetru na otoku Braču, a to je izazvalo buru prosvjeda u kojima su ga čak nazvali i "ličkim medvjedom". "Zatvaranjem manjih rodilišta žene će biti prisiljene putovati do vrlo udaljenih bolnica ili će pred kraj trudnoće, potpuno zdrave, ležati u bolnicama i čekati početak svog porođaja", stoji u reakciji Hrvatske udruge primalja te se dodaje kako će te mjere povećati troškove u zdravstvu, umjesto da ih smanje.

Je li bolje imati malo rodilište ili plaćati helikopter od Brača do Splita?

"Pitamo što je bolje: transport helikopterom od Brača do Splita, indukcija porođaja kako porođaj nikog ne bi iznenadio – ili mogućnost smještaja u malom rodilištu", ističu u priopćenju te dodaju kako situaciju smatraju apsurdnom i zbog kršenja osnovnih ljudskih prava svake žene da odabere mjesto žene prema svojoj želji.

"Već godinama Hrvatska udruga primalja ukazuje na nepravilnosti u reguliranju primaljske struke. Već godinama hrvatske žene ukazuju na situaciju u hrvatskim rodilištima i na sve veću potrebu humanizacije porođaja, osiguravanje privatnosti, pravo rodilje na izbor. A gdje se to može najbolje provesti nego u malim rodilištima", pitaju se u Udruzi te dodaju da je sada ministar "gluh" na sve veće zahtjeve žena i primalja pa zatvara mala rodilišta.

U malim rodilištima nema incidenata

Predlažu ministru da ta rodilišta preimenuje u porodni centar, koji će primati samo i isključivo zdrave rodilje i koji će obavljati isključivo fiziološke porode, kakve su u stvari obavljali i do sada, te dodaju kako je to najbolje i najzdravije za ženu i dijete, a najjeftinije za državu. "Duge godine iskustva pokazale su da u malim rodilištima nema incidenata te da osoblje vrlo dobro procjenjuje potrebu za transportom u bolnicu", stoji u priopćenju te dodaju kako podržavaju sve one koji su već digli glas protiv zatvaranja malih rodilišta.

Pročitajte više