Primorac i rektori kao Tito: Studenti u pravu ste, ali dosta je bilo, vratite se učenju

BEZREZERVNA podrška studentima koji su se blokadama Fakulteta odlučili izboriti za besplatno školovanje, čini se, trajala je sve do sinoć.

"Rektorski zbor ne podržava metode kojima se koriste studenti prosvjednici te traži deblokadu fakulteta i nastavak nastave na svim sastavnicama hrvatskih sveučilišta", sinoćnji je zaključak Rektorskog zbora na kojem je osim predsjednika Hrvatskog studentskog zbora Zvonimira Čengića bio prisutan i ministar znanosti Dragan Primorac.

Kao Tito

Slično kao i Josip Broz Tito koji je 1968. godine nakon studentskih izraza nezadovoljstva rekao kako se u potpunosti slaže sa studentskim zahtjevima te ih pozvao da se uhvate knjige, tako su sinoć reagirali i čelni ljudi hrvatskog visokog obrazovanja. Naime svi se slažu kako su studenti u pravu kada traže besplatno školovanje, no još uvijek nije poznato na koji će se način ispuniti njihovi zahtjevi.   

"Od kriterija uspješnosti nećemo odustati", rekao je Primorac nakon sjednice dodajući kako se zapravo svugdje poštuju kriteriji uspješnosti. Također rečeno je kako se s izmjenama zakona, kojima će se omogućiti oslobađanje od školarina, može se krenuti odmah.

Prihvatite ako se i ne slažete

"Kriteriji uspješnosti bit će definirani najkasnije do početka akademske godine 2010./11., a tada će se na visoka učilišta upisati i prva generacija koja će polagati državnu maturu", rekao je Primorac.

Njegovoj tvrdnji asistirao je i rektor zagrebačko sveučilišta Aleksa Bjeliš dodajući kako bi studenti trebali obustaviti blokade nastave bez obzira slažu s kriterijem uspješnosti.

"Studenti moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i prihvatiti da je za sustavne promjene potrebno vrijeme", rekao je Bjeliš dodajući da će, ukoliko studenti i dalje nastave inzistirati na blokadama, predložiti "neke mjere" Senatu. Recimo na kraju kako će se zaključci Rektorskog zbora, uputiti danas na prihvaćanje senatima svih hrvatskih sveučilišta.

Nastavljene blokade do ispunjenja zahtjeva

No unatoč sinoćnjim pozivima Nezavisna studentska inicijativa Fakulteta političkih znanosti danas je odlučila kako nastavlja blokadu nastave i seminara.

Među studentima postoje i oni koji drugačije razmišljaju pa je tako u isto vrijeme dok se odlučivalo o blokadi oko 200 studenata istog fakulteta sastavilo Deklaraciju i potpisalo peticiju za nastavak normalnog nastavnog procesa i prekid blokade.

"Želimo uzeti u obzir cjelokupni obrazovni proces i realne mogućnosti", stoji u Deklaraciji u kojoj se dodaje kako je "plemenit zahtjev za univerzalnim besplatnim školovanjem" te izražavaju potporu tim zahtjevima, ali u skladu s mogućnostima.

Primorac ne daje jamstva

Nezavisna inicijativa studenata za pravo na besplatno obrazovanje -  Rijeka očitovala se danas o zaključcima Rektorskog zbora, a treba naglasiti kako su još sinoć na plenumu,  izglasali nastavak blokade Filozofskog fakulteta i odjela na razini sveučilišta- informatike i fizike.

"Ministar Primorac govori o definiranju problema kao što je sporni 'kriterij izvrsnosti' najkasnije do početka akademske godine 2010. / 2011., no istovremeno poziva sve studente 'da prekinu blokadu', iako je nejasno kakve bi garancije mi dobili da će se naši zahtjevi ispoštovati ako s blokadom prestanemo prije rektorskog i ministrovog javnog očitovanja u medijima te nekakvog pravno važećeg jamstva", stoji u izjavi studenata iz Rijeke u kojem se dodaje kako su svi svjesni da za velike promjene treba vremena međutim isto tako spremni su podnijeti svoj dio odgovornosti u smislu nastavka blokade, žrtvujući vlastite nastavne dane kako bi osigurali da će naši stavovi biti usvojeni.

Također na tapetu studenata je ministar Primorac te njegov "kriterij izvrsnosti" koji im je nejasan.

Kriterij izvrsnosti?

"Autonomna studentska inicijativa predlaže besplatno studiranje za svim razinama visokog obrazovanja  uz regulacije propisane Bolonjskim modelom. Kako je već više puta istaknuto, sam Bolonjski model onemogućava upisivanje istog kolegija više od dva puta, što je, smatramo, više nego dostatan odgovor na prigovore i kvaziargumente poput 'vječnog studenta' koje nam se svakodnevno serviraju preko medija", smatraju studenti dodajući kako traže jasno razrađen plan kriterija uspješnosti i njegovu artikulaciju od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te će ga, kako kažu, rado saslušati i o njemu se očitovati.

M.M.
Foto: Bruno Konjević, Andrej Švoger (Cropix)

Pročitajte više