Primorac primio znanstvenika-povratnika doc. dr. Hrvoja Buljana

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac primio je danas doc. dr. Hrvoja Buljana, mladog hrvatskog znanstvenika, koji se nakon uspješnog rada na ponajboljim svjetskim znanstvenim institucijama odlučio vratiti u Hrvatsku i na matični Prirodoslovno matematički fakultet, kako bi pridonio razvoju hrvatske znanosti.

Doc. Buljan najavio je pokretanje razvojnih znanstvenih projekata na PMF-u pojasnivši kako će se oni odnositi na tehnologiju, a vezani su za područje njegova interesa -nelinearnu optiku.

Od 1998. do 2002. doc. Buljan objavio je niz stručnih radova o teoriji determiniranog kaosa i za to je vrijeme stručno i znanstveno djelovao u Zagrebu.

Od 2003. do 2005. surađuje na istraživanju novih fizikalnih otkrića u vezi lasera, a u suradnji s Technionom iz Izraela te američkim Princetonom, MST-om i University of Florida. Svoje radove objavljivao je u vrhunskim američkim i europskim znanstvenim časopisima "Nature", "Science", "Societi of America", "Physical Review", "Review Letters" te "Journal of optical".

Ministar Primorac ponovio je svoje zalaganje za povratak hrvatskih znanstvenika, kao i za osiguravanje uvjeta za njihov rad u Hrvatskoj. Najavio je kako izaslanstvo Ministarstva znanosti, zahvaljujući kontaktima doc. Buljana, za desetak dana ide u posjet značajnim znanstvenim i istraživačkim institucijama u Izraelu.

Ministar Primorac komentirao je i nezadovoljstvo dijela javnosti zbog imenovanja dr. Vladimira Grudena na čelo Povjerenstva za prosudbu programa spolnog odgoja u školama, a vezano za njegove izjave kako je homoseksualizam bolest te da ju treba nastojati spriječiti.

"Borit ću se za zaštitu prava svih skupina u Hrvatskoj i isključujem mogućnost manipulacije da će jedna od tih skupina biti prozivana obzirom na seksualnu orijentaciju", poručio je Primorac.

Osvrnuvši se na slučaj zlostavljanja i uništavanja imovine nastavnice engleskog jezika iz Dugog Sela, Primorac je istaknuo kako je u tu školu poslao inspekciju koja će istražiti problem i dobiti cjelovitu informaciju. "Štitit ću dignitet nastavnika", istaknuo je ministar zauzevši se za provođenje sankcija nad onima "koji čine nasilje i onima koju su ga prešutjeli".

Pročitajte više