Primorsko-goranska županija: 2006. novi sustav gospodarenja otpadom i županijsko odlagalište

ŽUPANIJSKO poduzeće za gospodarenje otpadom Ekoplus d.o.o. predstavilo je danas u Ronjgima cjelovit sustav gospodarenja otpadom u Primorskogoranskoj županiji vrijedan 62 milijuna eura u sklopu kojega će lokalna komunalna društva prikupljati i razvrstavati komunalni i neopasni industrijski otpad te ga trajno odlagati u središnjoj zoni gospodarenja otpadom u Marišćini.

Početak izgradnje odlagališta predviđen je za zadnje tromjesečje 2005., a početak rada za polovicu 2006.

Projekt županijskog odlagališta otpada izvodit će se u četiri faze. U prvoj će biti izgrađeni radna zona sa sortirnicom, kompostanom i osnovnim popratnim sadržajima, kraća obilaznica oko zone, sustavi obradbe odlagališnog plina, otpadnih voda i građevnog materijala te prvi dio odlagališnog prostora, u što će biti uloženo oko 10 milijuna eura. U nastavku se planira izgradnja reciklažnog dvorišta, pogona za obradbu glomaznog otpada, automobila, elektroničkog otpada, kućanskih aparata, razvrstavanje plastike i papira te još dva dijela odlagališnog prostora. Jedan od osnovnih uvjeta da projekt dobije uporabnu dozvolu jest izgradnja oko 11 km ceste od prometnog čvorišta u Rujevici u Rijeci do čvorišta u Marčeljima u Viškovu.

Predstavnici Ekoplusa naglasili su da će se novim sustavom riješiti pitanje gospodarenja otpadom kućanstava s oko 300.000 stanovnika Primorsko-goranske županije i pridonijeti razvoju turizma. Naime, na sadašnja odlagališta u toj županiji otpad se nepropisno odlaže, a gotovo sva su popunjena. Iako u Županiji djeluje devet komunalnih društava, koja komunalni i neopasni industrijski otpad odlažu na 10 registriranih odlagališta, 2003. se pojavilo više od 150 "divljih" odlagališta, kažu u Ekoplusu. Dodaju da se u Županiji na dan proizvede oko 200 tona komunalnog i neopasnog industrijskog otpada.

Dio stanovnika općine Viškovo ne slaže se da odlagalište bude smješteno na predviđenoj lokaciji. Župan Zlatko Komadina kazao je da je odabrana lokacija ipak najbolje rješenje, a predstavnici nadležnog ministarstva ocijenili su da je riječ o kvalitetnu i za sada prvom takvom projektu u zemlji koji će biti poduprt novcem iz državnog ekofonda.

Poduzeće Ekoplus osnovali su 2001. Županija, riječka gradska uprava i riječko komunalno društvo Čistoća d.o.o. radi gradnje i upravljanja novim sustavom za gospodarenje otpadom u Županiji. Ekoplus će u ime jedinica lokalne samouprave koje će sudjelovati u projektu preuzeti poslove planiranja izgradnje odlagališta u Marišćini te zatvaranja i uređenja sadašnjih odlagališta. Temeljni kapital Ekoplusa s tri zaposlenika je 786.000 kuna.

Pročitajte više