Princ Andrew odbija svjedočiti o pedofilu Epsteinu, žrtve bijesne

Foto: EPA

AMERIČKI tužitelji koji istražuju zločine pokojnog milijardera pedofila Jeffreyja Epsteina i njegovih suradnika dobili su "nula suradnje" od britanskog princa Andrewa kojeg je najmanje jedna Epsteinova žrtva optužila da ju je također silovao.

Iako su tužitelji i FBI-evi istražitelji kontaktirali odvjetnike princa Andrewa, nisu dobili nikakav odgovor, rekao je američki državni odvjetnik Geoffrey Berman. 

Odvjetnica žena koje tvrde da ih je pokojni Epstein zlostavljao, silovao i podvodio drugima kaže da su njene žrtve "bijesne" zbog odbijanja suradnje osramoćenog britanskog princa s američkim vlastima, prenosi BBC.

Princ Andrew odstupio s dužnosti nakon skandaloznog intervjua

Podsjetimo, princ Andrew, drugi sin britanske kraljice Elizabete, u međuvremenu je odstupio s javne dužnosti "do daljnjega", nakon snažnih negativnih reakcija na njegov intervju za BBC-evu emisiju Newsnight, u studenome prošle godine. U njemu je negirao optužbe za seksualno zlostavljanje maloljetnica u Epsteinovoj vili, ali i rekao da ne žali zbog svog prijateljstva s Epsteinom, za koje tvrdi da ga je okončao 2010. 

>>"Britanski princ me natjerao na seks kad sam imala 17, znojio se po meni"

Virginia Roberts Giuffre javno je optužila princa Andrewa da je spavao s njom 2001. u Londonu, kad je imala 17 godina. Seks nije bio dobrovoljan, već ju je na to, kaže, prisilio Epstein koji ju je u to vrijeme držao kao seksualnu robinju.

Princ Andrew pak tvrdi da nikad nije upoznao ovu ženu. Usto je negirao da je sudjelovao u seksualnom zlostavljanju djevojčica i djevojaka te tvrdi da u Epsteinovim vilama i imanjima, na kojima je bio česti gost, nije vidio ikakvo sumnjivo ponašanje.

Međutim, priznao je da je među ostalim putovao Epsteinovim privatnim avionom koji je dobio zloglasni nadimak Lolita Express i da je bio na Epsteinovu privatnom otoku Little Saint James na Karibima koji su mediji nazvali Otok orgija i Pedofilski otok. 

Kritičari su ga, među ostalim, optužili da nije pokazao nikakvu empatiju prema Epsteinovim brojnim žrtvama.

U skandaloznom intervjuu, u kojem je među ostalim rekao da je "previše časna" osoba, odgovorio je da bi bio voljan svjedočiti pod prisegom o svojem odnosu s Epsteinom "ako to bude nužno".

"Do danas princ je Andrew ponudio nula suradnje"

No od takvog svjedočenja, barem dosad, nije bilo ništa. 

Državni odvjetnik Berman naveo je da su FBI i državno odvjetništvo za južni okrug New Yorka zatražili razgovor s princem u sklopu istrage Epsteinovih zločina, ali da je "do danas princ Andrew ponudio nula suradnje". 

>>Što je u tajnim dokumentima o pedofilu? Objavljeni su dan prije njegove smrti

Berman je dao do znanja da se istraga bavi mogućim "zavjerenicima" koji su s Epsteinom vrbovali djevojčice i djevojke na kojima bi on zadovoljavao svoju pohotu.

"Jeffrey Epstein nije mogao napraviti to što je napravio bez pomoći drugih i uvjeravam vas da istraga ide dalje", naglasio je Berman.

>>Gdje je nestala žena koja bi mogla otkriti istinu o milijarderu pedofilu?

Među mogućim "zavjerenicima" se, osim princa Andrewa, u medijima najčešće spominje Epsteinova bivša partnerica Ghislaine Maxwell, za koju žrtve tvrde da je imala glavnu ulogu u vrbovanju maloljetnih djevojaka i djevojčica za seks. 

Odvjetnica Epsteinove žrtve koja optužuje princa: On treba učiniti pravu stvari i svjedočiti

Odvjetnica koja zastupa pet žena koje su optužile Epsteina za silovanje i podvođenje dok su bile maloljetne, Lisa Bloom, rekla je da bi princ trebao učiniti "pravu stvar".

"Drago mi je da je Geoffrey Berman odlučio istupiti javno i pokušati osramotiti princa Andrewa koji je dao jednu izjavu, a onda iza zatvorenih vrata radio nešto potpuno drukčije. Pet Epsteinovih žrtava koje ja zastupam bijesne su i razočarane ponašanjem princa Andrewa", dodala je Bloom. 

Odvjetnica je također poručila princu da, ako "zaista nije učinio ništa pogrešno, onda je na njemu da ode i razgovara s FBI-em" kako bi pomogao "privesti druge ljude pravdi". 

Mnogi ne vjeruju da se Epstein ubio

Još jedna odvjetnica koja zastupa Epsteinove žrtve, Gloria Allred, izjavila je da je poslala pismo princu Andrewu u kojem traži od njega da surađuje s američkim vlastima, ali da nije dobila odgovor.

Epstein je, podsjetimo, pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji u New Yorku u kolovozu prošle godine, mjesec dana nakon što je uhićen i optužen za trgovinu ljudima za seks.

>> Američki novinari otkrili nove detalje Epsteinove smrti, objavili i slike tijela

Iako je službeni uzrok smrti samoubojstvo vješanjem, teorija zavjere prema kojoj se Epstein nije ubio, već ga je dao ubiti netko od njegovih bivših suradnika koje je mogao inkriminirati, postala je izuzetno popularna na društvenim mrežama. 

Na službene nalaze sumnju je bacio i umirovljeni patolog s gotovo 50-godišnjim stažem Michael Baden kojeg je privatno angažirala Epsteinova obitelj kao promatrača na obdukciji. On je izrazio mišljenje da su Epsteinove ozljede nastale više zbog posljedica davljenja, nego zbog vješanja. 

Pročitajte više