SMRT PRINCA PHILIPA

Princ Philip - kontroverzni grubijan koji je cijeli život proveo u sjeni kraljice

Foto: Kraljevska obitelj/Instagram

PRINC Philip, vojvoda od Edinburgha, umro je danas u 100. godini, nakon što mu se zdravlje posljednjih mjeseci bilo ozbiljno pogoršalo. Zbog toga je u veljači bio hospitaliziran na mjesec dana, a imao je i operaciju srca. Princ je ipak preminuo u svom domu, u kraljevskom dvorcu.

>>Umro je princ Philip

Philip Mountbatten bio je princ, odnosno suprug kraljice Ujedinjenog Kraljevstva Elizabete II, više od sedam desetljeća. Premda je imao titulu princa, prema britanskoj kraljevskoj tradiciji, nikad nije mogao postati kralj. To pravo pripada isključivo djeci koju je imao s kraljicom - odnosno, njihovom najstarijem sinu, princu Charlesu i njegovim daljnjim potomcima. 

Princ Philip, mornarički časnik bez dlake na jeziku, koji je svojoj supruzi kraljici Elizabeti pomogao da modernizira britansku monarhiju, ipak će se najviše pamtiti po svojoj gruboj javnoj figuri. 

Život u sjeni supruge i kraljice

Philip je živio u sjeni supruge s kojom se vjenčao u Westminsterskoj opatiji 1947. godine. Kraljicu je na tisućama ceremonija kojima su prisustvovali u njezinoj vladavini, najduže u britanskoj povijesti, uvijek pratio korakom iza nje.

Iako nije imao službenu kraljevsku ulogu, vojvoda od Edinburgha bio je više od 70 godina jedna od najutjecajnijih ličnosti kraljevske obitelji. 

Često je kritiziran zbog svog ponašanja i nepromišljenih izjava, no njegovi prijatelji tvrde kako je on monarhiji davao dozu duhovitosti, domišljatosti i energije.

"On je, jednostavno, bio moja snaga i oslonac svih ovih godina", rekla je Elizabeta 1997. u povodu 50. godišnjice braka s Philipom.

"Ja, njegova cijela obitelj i mnoge druge države duguju mu mnogo više nego što je ikad tražio ili ćemo ikada znati", rekla je tada.

Ako je Philipu možda i smetalo živjeti u sjeni kraljice, nije to nikad javno pokazao.

Reformator kraljevske palače

U razgovoru za BBC povodom svog 90. rođendana, natuknuo da je u početku braka s kraljicom imao poteškoća u pronalasku svoje uloge.

"Nije bilo presedana. Kad bih nekog pitao ‘što očekujete da radim?’, oni bi me blijedo gledali – nisu imali pojma, nitko nije", rekao je tada.

Elizabeti je pomagao u vođenju monarhije u vremenima političkih i društvenih promjena, kako bi prilagodila monarhiju za 20. i 21. stoljeće.

Često suprotstavljen tradicionalnom dvoru, princ je reformirao palaču te je pokušao iskoristiti moć tada novog medija, televizije, za jačanje kraljevskog utjecaja.

Osobno se zalagao za prijenos uživo Elizabetine krunidbe, a potajno je uklanjao zastarjele navike u palači. Bio je prvi pripadnik kraljevske obitelji koji je dao televizijski intervju. Dogovorio je i 90-minutni dokumentarac koji je BBC snimio u kraljevskoj palači, nazvan Royal Family, a koji je emitiran 1969.

Mnogi, međutim, misle da je njegovo ponašanje krivo za neuspjeh njegove djece u osnivanju sretnih obitelji.

Philip i Elizabeta ih imaju četvero: prestolonasljednika Charlesa, Anne, Andrewa i Edwarda. Od njihova četiri braka, tri su završila razvodom.

Podrška Elizabeti

Prema kraljici je suprug bio pun podrške, a za njega se kaže da je bio jedini koji ju je tretirao kao ljudsko biće.

Usprkos glasinama o njegovoj nevjeri, par je ostao zajedno, a u kasnijoj dobi njihova ljubav i međusobno poštovanje bili su sve vidljiviji. U studenom 2017. proslavili su 70. godišnjicu braka.

Srca svih Britanaca, međutim, nije osvojio nikad.

Elizabeta je monarh, no u obiteljskim pitanjima Filip je bio taj koji se smatrao glavom obitelji.

Nakon što su se razveli, prvo princeza Anne, a potom i prinčevi Andrew i Charles, stručnjaci za kraljevsku obitelj za to su okrivili Philipa kao nametljivog oca, prozivajući ga dominantnim i hladnim, posebno sa sinovima.

Kontroverzna figura  

Nakon što je popularnost kraljevske obitelji pala poslije smrti princeze Diane u automobilskoj nesreći u Parizu, Philip je optužen da sprječava da se monarhija prilagodi novoj Britaniji.

Mohamed al-Fayed, otac Dianinog partnera Dodija koji je poginuo zajedno s njom, optužio je Philipa da je naredio njezino ubojstvo. Porota je odbila tvrdnje zbog izostanka dokaza, no te su optužbe ilustracija miješanih osjećaja Britanije prema kraljičinom suprugu.

A iako su mnogi tvrdili da je bio neprijateljski nastrojen prema princezi Diani, pisma između njih dvoje koja je kraljevska palača objavila 2007. pokazala su da su svekar i nevjesta imali vrlo prisan odnos. Ona ga je oslovljavala "najdraži tata" (Dearest Pa).

Philip je bio najkontroverznija figura kraljevske obitelji sve dok bračni brodolomi njegove djece nisu preuzeli naslovnice tabloida 90-ih godina. 

Kritizirali su ga za brojna stajališta, sve od nuklearne energije do očuvanja prirode. Kritičari su ga nazivali licemjerom jer je vodio organizaciju za zaštitu okoliša World Wide Fund for Nature i istovremeno sudjelovao u krvavim aktivnostima poput lova na fazane. 

"Mislim da postoji razlika između zabrinutosti za očuvanje prirode i grljenja zečeva", odgovorio im je. Pa ipak, isto tako se zalagao za očuvanje bioraznolikosti.

"Mislim da ako mi ljudi imamo moć nad životom i smrti - ili izumiranjem ili preživljavanjem - onda je moramo koristiti s nekom vrstom moralnog osjećaja. Zašto učiniti da nešto izumre ako ne moramo?", rekao je jednom.

Podizao je prašinu i svojim rasno neosjetljivim i politički nekorektnim komentarima i šalama, primjerice kad je rekao skupini britanskih studenata u Kini: "Ako ostanete ovdje još dugo, svi ćete postati kosooki."

Prilikom posjeta Australiji 2002. upitao je jednog Aboridžina: "Bacate li još uvijek koplja jedan na drugoga?"

Pa ipak, kraljevski insajderi kažu da je upravo njegova duhovitost bila zaslužna za njegov dugi brak s kraljicom. On je, u sebi svojstvenom stilu, komentirao da je za to zaslužna njena tolerancija.

Djetinjstvo u pokretu

Upravo takvi komentari donijeli su mu najviše pažnje. Opaska o "kosim očima" za vrijeme posjeta Kini 80-ih godina postali su simboli njegova verbalnog izričaja bez kočnica, često u suprotnosti s kraljičinom suzdržanosti. 

Oni koji su ga poznavali bolje kažu da je bio duhovit, odan obitelji, ljubitelj sporta i potpuno posvećen monarhiji. 

Pošto je potomak kraljevskih obitelji koje su ostale bez trona, znao je da monarhije nemaju budućnost ako izgube poštovanje naroda. 

Philippos Schleswig-Holstein Sonderburg-Glucksburg rođen je na stolu u blagovaonici na grčkom otoku Krfu 10. lipnja 1921. godine, kao peto dijete i jedini sin princa Andreasa od Grčke i Danske. Njegovi roditelji su se, inače, upoznali na sprovodu britanske kraljice Viktorije 1901. Tako je već rođenjem postao princ Grčke i Danske, no njegov život imao je svoj prvi dramatični zaokret već sljedeće godine, odnosno s 18 mjeseci, kad je s obitelji protjeran iz Grčke nakon puča u toj zemlji. 

Britanski ratni brod odveo ih je na sigurno u Italiju, a mali Philip proveo je put spavajući u sanduku za voće, piše BBC.

Sestra mu se učlanila u Nacističku partiju prije rata

Philip ima britanske i njemačke krvi preko majke, praunuke kraljice Viktorije. Ona je rođena kao princeza Alice od Battenberga (njemačke kneževine), što je kasnije anglizirala u Mountbatten, a nakon rastave sa suprugom i hospitalizacije u psihijatrijskoj ustanovi zbog živčanog sloma koji je pretrpjela, postala je časna sestra. Grčki princ je, pak, umro u siromaštvu 1944. godine. O Philipu su se brinuli rođaci njegove majke u Britaniji.

Philip je svoje teško djetinjstvo zatim proveo seleći se po Europi. Obrazovao se u Gordonstounu, internatu sa pomalo spartanskim režimom u Škotskoj, koji je kasnije pohađao i njegov sin Charles. Preuzeo je britanski naglasak i ponašanje, ali su ga oni koji ga nisu voljeli i dalje zvali "Filip Grk".

1937. doživio je obiteljsku tragediju kad mu je sestra Cecilie, tada trudna, poginula u zrakoplovnoj nesreći sa svojim suprugom Nijemcem, dvojicom malenih sinova i punicom. Cecilie se nedugo prije toga učlanila u njemačku Nacističku partiju, a kada je 16-godišnji Philip došao na njen sprovod u njemački grad Darmstadt, okupljeni građani su joj u znak počasti salutirali podignutom desnicom.

Mornarička karijera i sudjelovanje u ratu protiv nacista

Philip se pak kao kadet pridružio britanskoj mornarici 1939. godine. Služio je na ratnim brodovima u Drugom svjetskom ratu te sudjelovao u iskrcavanju saveznika na Siciliji. Bio je prisutan i u Tokijskom zaljevu pri japanskoj predaji 1945. godine.

On i Elizabeta upoznali su se na vjenčanju njegovog rođaka 1934. godine. Pet godina kasnije zapeo je za oči tada 13-godišnje Elizabete koja je posjetila Dartmouth sa svojim roditeljima, kada je bio zadužen da pravi društvo njoj i njenoj sestri Margaret.

"Nestalo joj je boje u licu, a potom se zarumenila. Buljila je u njega i ostatak dana ga je pratila svugdje. Od prvog dana je bila zaljubljena", rekao je pokojni Earl Mountbatten, Philipov ujak.

Na njihovom vjenčanju 20. studenoga 1947. bili su prisutni državnici i pripadnici kraljevskih obitelji iz cijelog svijeta.

Philip je svoju mornaričku karijeru nastavio do 1951., kada je kralj George VI umro sa samo 56 godina, a njegova kćer Elizabeta iznenada postala kraljica. Philip je morao odustati od svoje mornaričke karijere i potpuno se posvetiti kraljevskim dužnostima.

"Izgledao je kao da ste sručili pola svijeta na njega. Nikad mi nije bilo tako žao nekoga u životu. Samo je teško disao, kao da je u šoku. Odmah je vidio da je idila njihovog zajedničkog života završila", prepričao je njegov prijatelj i osobni tajnik, časnik Michael Parker, trenutak kad je Philip saznao da mu je supruga postala kraljica.

"Mislim da mu je bilo jako teško u početku Elizabetine vladavine jer je morao žrtvovati svoju mornaričku karijeru do koje mu je bilo stalo", smatra povjesničar kraljevske obitelji Hugo Vickers.

Nevolje u braku

Glasine o njegovoj nevjeri na početku braka i svađama s kraljicom odlučno su odbačeni. 

U kraljičinoj biografiji Robert Hardman piše kako je Philip u Australiji 1954. bježao iz kuće, a za njim su letjeli reket i tenisice.

Taj je filmski zapis uništen, a kraljica je prišla ekipi, ispričala im se i rekla "da se to događa u svakom braku", tvrdi Harmdan.

Philip i Elizabeta imali su ozbiljnu svađu oko toga čije će prezime nositi njihova djeca, piše BBC.

"Ja sam jedini muškarac u ovoj zemlji koji ne smije dati svoje prezime djeci! Nisam ništa drugo nego prokleta ameba!" bjesnio je kada je Elizabeta odlučila dati djeci svoje prezime, Windsor. 

Desetljećima kasnije njihov unuk Harry rekao je da je Elizabeta ovisila o suprugu. "Osobno, mislim da ona ne bi mogla bez njega", rekao je.

Otišao u mirovinu s 95 godina

Ipak, spremno je pristupio moderniziranju kraljevske obitelji, uvijek se sjećajući svojeg izgona iz Grčke i čvrsto vjerujući da se monarhije moraju prilagoditi da bi preživjele. 

Tako je, primjerice, inzistirao na tome da sam nosi svoju prtljagu, da palača ukine posebnu kuhinju za kraljevsku obitelj, da posluga više ne mora donositi pisane poruke njegovoj supruzi, pa čak i da sam sebi priprema doručak - sve dok se kraljica nije požalila na neugodan miris tave. 

Imao je čak 22.191 angažman u 70-godišnjem stažu u sklopu svoje kraljevske dužnosti, a jedan od najbitnijih bila je nagrada vojvode od Edinburgha za mlade od 14 do 25 godina koji bi prošli program volontiranja i učenja fizičkih vještina. U kasnijim godinama je usporio s kraljevskim dužnostima jer mu se zdravlje pogoršalo.

Božić 2011. proveo je u bolnici nakon operacije na arteriji, a propustio je i kraj proslave 60. obljetnice kraljičine vladavine 2012. godine zbog infekcije mokraćnog mjehura. Iz javnog života se u potpunosti povukao u kolovozu 2017. godine.  

Kad je 2017. umirovljen sa svojih kraljevskih dužnosti, bio je predsjednik, pokrovitelj ili član čak 780 različitih organizacija. Ipak, i u mirovini je nastavio voziti kočije, što mu je bio jedan od omiljenih hobija, ali i automobile. 

U siječnju 2019. je ostao neozlijeđen kad se njegov Land Rover prevrnuo nakon sudara s drugim vozilom u blizini kraljevske rezidencije Sandringham na istoku Engleske.

"Mislim da sam odradio svoje", rekao je za BBC 2011. godine. "Sada želim malo uživati."

Upitan misli li da je bio uspješan u svojoj ulozi, dao je za sebe tipičan odgovor: "Koga briga što ja mislim o tome."

Svom je biografu pak rekao da je uvijek vidio svoj posao naprosto kao na "osiguravanje toga da kraljica može vladati".

Na neki način, princ Philip je bio ekscentrični djed Britancima koji je bio tu otkad znaju za sebe i prema kojem je velika većina imala simpatije, iako bi često znao osramotiti sebe i one u svojem društvu, piše BBC. No uloga koju je morao igrati bila je vrlo nezahvalna za bilo koga, a pogotovo za nekoga tako temperamentnog. 

Pročitajte više