Priopćenje sa zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije

HRVATSKA biskupska konferencija (HBK) objavila je danas priopćenje s 26. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije održanoga od 31. ožđujka do 3. travnja ove godine, kojom je predsjedao njen predsjednik, nadbiskup zagrebački msgr. Josip Bozanić.

Bozanić je uvodno podsjetio da se navršava deseta obljetnica HBK te posebno pozdravio apostolskog nuncija u RH msgr. Einaudiju, koji je nazočio zasjedanju, uz goste i delegate više europskih biskupskih konferencija.

Nadbiskup Bozanić se osvrnuo na dramatične događaje na Bliskom istoku, osobito u Iraku, te izrazio jednodušnu podršku svih prisutnih nastojanjima i zauzimanju Svetog Oca Ivana Pavla II. za mir. Istaknuo je da rat nikako ne može biti sredstvo rješavanja sukoba među državama jer uzrokuju, kao što se to vidi sada u Iraku, tragediju i mnogo ljudskih žrtava, kaže se u priopćenju HBK.

Na zasjedanju se raspravljalo o provođenju Ugovora potpisanih između Svete Stolice i RH kao i o provedbenim aktima. Itaknuto je da se na području vjeronauka u školi stvari ostvaruju vrlo dobro uz neznatne teškoće koje se brzo rješavaju.

Teškoća, međutim, ima u evidenciji pravnih osoba Katoličke Crkve i definiranje njihova statusa u pravnom sustavu Republike Hrvatske, a i proces povratka oduzete imovine Katoličkoj Crkvi stao je i sporo se ili gotovo nikako ne ostvaruje, kaže se u priopćenju. Spomenuto je i pitanje oduzetih crkvenih knjiga koje se nalaze u državnim ustanovama koje još nije sustavno riješeno.

Rečeno je kako nije proveden Sporazum s HRT-om te kako i u provedbi Ugovora o gospodarskim pitanjima ima otvorenih stavaka.

Na plenumu je podneseno izvješće o pripremama za treći pastirski pohod Svetog Oca Hrvatskoj. Biskupi podržavaju inicijativu da se u duhu Papine poruke, da svaki narod slijedi svoje svjedoke - mučenike vjere, koju je Papa jasno uputio i hrvatskom narodu, na spomen trećeg Papina pohoda Hrvatskoj podigne crkva hrvatskih mučenika, kaže se, među ostalim, u priopćenju.

Biskupska komisija HBK za pomoć ratom stradalog stanovništva izvijestila je biskupe o naporima koji se poduzimaju kako bi se ublažilo teško stanje onih obitelji u Hrvatskoj koje još nemaju riješeno stambeno pitanje a prijeti im iseljenje iz privremenih prebivališta, navodi se, među ostalim, u opširnom priopćenju HBK.

Podneseno je izvješće o organiziranju dušobrižništva u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima, a najavljeno je da se priprema sličan spoarzum s Vladom i za dušobrižništvo u bolnicama.

Biskupi su raspravljali i o mogućim putovima angažmana diplomiranih teologa - laika u životu i djelovanju Crkve, o vjeronaučnim udžbenicima, ekumenskoj situaciji u Hrvatskoj, o stanju kršćanskih Crkava i njihovim međusobnim odnosima.

Informirani su i o daljnjim pripremama za Srednjoeuropski katolički dan. Sjednica Glavnog odbora Srednjoeuropskoga katoličkog dana najavljena je za 28. i 29. travnja ove godine u Zagrebu.

Na zasjedanju HBK bilo je riječi i o godišnjoj komemoraciji žrtava palih u II. svjetskom ratu u Bleiburgu, na kojoj će svetu misu predvoditi msgr. Želimir Puljić, biskup dubrovački i predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu.

Biskupi su odlučili da će za predstavnika HBK u Programskom vijeću HRT-a, za što je ovih dana raspisan javni natječaj, kandidirati vlč. Nedjeljka Pintarića, svećenika Zagrebačke nadbiskupije i direktora Glasa Koncila.

Završna proslava 150. obljetnice Zagrebačke metropolije najavljena je za 31. svibnja u Zagrebu.

Pročitajte više