Liječnici bi mogli u veliki štrajk. Ovo su im uvjeti

Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL

REZULTATI ankete, koju je pet krovnih liječničkih organizacija uputilo na više od 14 tisuća hrvatskih liječnika, nedvojbeno su pokazali golemo nezadovoljstvo liječnika, stoji u priopćenju Hrvatske liječničke komore.

"Skoro svi liječnici (97%) nezadovoljni su svojim radnopravnim statusom, a njih 94% podržava jednu ili više prosvjednih aktivnosti. Od ponuđenih aktivnosti daleko najviše liječnika (73%) odabralo je javni prosvjed.

Odluku koju će aktivnost pokrenuti HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika usuglasit će do kraja tjedna, nakon što o tome odluče vodstva svake od tih krovnih organizacija", stoji u priopćenju HLK.

"Da je liječnicima dosta praznih obećanja, vječne kupovine vremena, odgađanja nužnih promjena i PR predstava jasno pokazuje podatak da je 61 % liječnika spremno na štrajk", dodaje se u priopćenju.

"Visok odaziv (41%) na anketu koju su proveli HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika daje snažan legitimitet ovim zabrinjavajućim brojkama.

Svi liječnici (98%) podržavaju donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika, a iznimno je visoka (92%) i podrška žurnom izjednačavanju/podizanju koeficijenata za plaće tri skupine liječnika.

Čak 23% anketiranih liječnika ima tzv. 'robovlasničke' ugovore s obvezom vraćanja bruto iznosa plaće, a njihovo ukidanje podržava 93% liječnika", dodaje se.

Objavili su zahtjeve

"Duboka ogorčenost liječnika rezultat je preopterećenosti i loših radnih uvjeta, neučinkovitog upravljanja u zdravstvu, devastacije primarne zdravstvene zaštite, nepostojeće reforme zdravstva i kontinuiranog ignoriranja liječničkih zahtjeva od strane Ministarstva zdravstva i Vlade. Ministarstvo, osim reprezentativnosti liječničkog sindikata, nije ispunilo ništa od obećanja danih na sastanku prošlog ljeta", piše u priopćenju.

"Bez liječnika, temeljnih nositelja zdravstvene djelatnosti, zdravstveni sustav ne postoji. Odgovorni u zdravstvenoj administraciji i Vladi, koji problem masovnog nezadovoljstva i loših radnih uvjeta liječnika guraju pod tepih, štete javnom zdravstvenom sustavu i pacijentima.

Put kojim su krenuli vodi u urušavanje javnog zdravstva i nedostupnost zdravstvene usluge našim građanima.

Podsjetimo, HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika od resornog ministarstva i Vlade traže žurno ispunjavanje sljedećih zahtjeva:

  • izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10%
  • donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora
  •  usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima
  • ukidanje postojećih “robovlasničkih” ugovora za specijalizacije liječnika", stoji u priopćenju.

Pročitajte više