Zašto će Rusi vjerojatno ipak braniti Herson

Screenshot: Telegraph

BITKA za Hersonsku oblast, ukrajinsku pokrajinu koju je Rusija ilegalno pripojila pod izlikom lažnog referenduma, i dalje je velika enigma. Bitka za sam grad Herson, iako se sve više najavljuje, još nije počela. Izvještaji o ukrajinskom protuofenzivnom djelovanju su minimalni zbog stroge "operativne tišine" koju je njihovo vojno zapovjedništvo nametnulo kako ne bi otkrilo korisne informacije ruskoj strani.

U isto vrijeme ruski planovi i djelovanje jednaka su nepoznanica. Posljednjih dana s terena pristižu proturječni izvještaji o tome pripremaju li ruske snage povlačenje iz Hersona, koji leži na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, nadomak ušća u Crno more - ili ostaju i pripremaju obranu ovog strateški važnog grada. 

Ruske, odnosno kolaboracionističke vlasti u Hersonu priopćile su u nedjelju da je u gradu nestalo struje i vode i okrivile za to "terorističke napade" ukrajinskih snaga. U međuvremenu su priopćile da su djelomično vratile struju. 

Ukrajinska vojska pak tvrdi da su stanovnici ovog okupiranog ukrajinskog grada masovno primili SMS-poruke u kojima ih se poziva da čim prije napuste svoje domove. Lokalne proruske vlasti su još prošlog mjeseca najavile evakuaciju oko 60 tisuća civila iz grada, što je neobično jer u gradu i dalje živi mnogo veći broj ljudi od toga. 

>> Ukrajinci su zapadnom artiljerijom preokrenuli rat. Ključna pobjeda je sve bliže

Uveli su i 24-satni policijski sat kako bi spriječili ono što zovu "terorističkim napadima", a evakuaciju iz grada kao "zone najopasnijih akcija" je prošlog tjedna naredio i ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon što je prethodno proglasio ratno stanje u četiri okupirane i anektirane pokrajine.  

Ukrajinska vojska: Rusi se prave da se povlače, pripremaju nam zamku

Zamjenik kolaboracionističkog guvernera Kiril Stremusov izjavio je i da su uočene kolone ukrajinskih vojnih vozila na bojištu te da je moguć skori napad, nakon što je u četvrtak najavio: "Naše jedinice, naši vojnici, najvjerojatnije će se prebaciti na lijevu (istočnu) obalu."

 

Uz izvještaje o navodnom povlačenju ruskih snaga preko Dnjepra - odnosno, prema nekim zapadnim dužnosnicima, povlačenju ruskih zapovjednika koji su za sobom ostavili demoralizirane, neobučene i neopremljene rezerviste - sve se više čini da Rusi ne misle ozbiljno braniti grad.

Glasnogovornica južnog sektora ukrajinskih snaga Natalija Humenjuk, međutim, upozorava da Rusi vjerojatno "pokušavaju stvoriti iluziju da ih nema kako bi namamili ukrajinske snage u obližnja naselja, a naselja su obično mjesta gdje se odvijaju teške ulične borbe".

"Ruske trupe jako se trude uvjeriti sve da se povlače, ali u isto vrijeme vidimo objektivne dokaze da ostaju", rekla je Humenjuk: "Zbog toga znamo, vidimo i predviđamo što nam pokušavaju prodati te u skladu s tim gradimo vlastitu strategiju."

I ona naglašava da Rusi premještaju svoje elitne jedinice i časnike na lijevu obalu rijeke Dnjepar, a preostale snage ostavljaju one na desnoj obali bez mogućnosti povlačenja.

Michael Kofman: Situacija je jasna kao mulj

"Situacija u Hersonu je jasna kao mulj", prikladno je sažeo nedostatak informacija o ovom bojištu Michael Kofman, suradnik američkog Centra za mornaričku analizu i jedan od vodećih zapadnih poznavatelja ruske vojske i doktrine, 

"Činilo se da su se ruske snage iz nekih dijelova evakuirale i povukle, ali (u isto vrijeme) i dobile pojačanje mobiliziranih snaga. Borbe su tamo teške. Unatoč ograničenoj opskrbi, čini se da ruskim snagama nije ponestalo streljiva", dodao je u osvrtu koji je objavio na Twitteru nakon posjeta Ukrajini.

"Mislim da je ovo trenutno magla rata, s kontradiktornim pokazateljima, ali za mene većina dokaza ukazuje na rusku odluku da se postojano povuku s desne obale rijeke i izbjegnu da tamo budu odsječeni, dok također pokušavaju nametnuti visoku cijenu (Ukrajincima)", zaključio je ovaj vojni analitičar.

Ipak, i on izražava skepsu oko toga da će se Rusi povući sa svih položaja zapadno od Dnjepra "bez da ih (ukrajinske snage) istjeraju silom" te ističe da i dalje postoji opasnost da će Rusi sabotirati branu na Dnjepru kod Nove Kahovke (koja je smještena na istočnoj strani rijeke) pri povlačenju.

>> Sprema se konačna bitka za Herson. Rusi imaju dva izbora, jedan bi bio strašan

Rusi moraju sačuvati kopneni koridor prema Krimu

A Michael Miller u analizi za Washington Post također piše kako Rusija nije pokazala nikakve naznake da je voljna odreći se Hersona, bilo grada ili većeg dijela regije. Dapače, ukrajinske snage nedavno su zabilježile slanje pojačanja od tisuću vojnika u područje oko grada, unatoč izvještajima o navodnom napuštanju nekih kontrolnih točki.

Ukrajinski vojnici s kojima je Miller razgovarao potvrdili su ono što smo već mogli čuti u izvještajima s bojišta - osim opsežnih ruskih fortifikacija, ukrajinsko napredovanje sve više usporava čuvena rasputica - blato u koje se teren pretvara uslijed obilnih jesenskih (i proljetnih) kiša, koje znatno otežava kretanje vojnih vozila izvan asfaltiranih cesta. 

"Rusi imaju jako dobre, dobro pripremljene položaje u ovom području pa ih je teško istjerati. Za sada drže položaje. Čak i ako pucate precizno topništvom, možda ćete ubiti neke ruske vojnike, ali drugi se samo vrate na ove položaje", rekao mu je zapovjednik dobrovoljačke jedinice zvane Karlson. Njegovi vojnici priznaju da se linija fronte nije značajno pomakla posljednjih tjedana.

"Da bismo krenuli naprijed, trebamo puno tenkova, oklopnih transportera i ljudskih resursa", dodao je zapovjednik poznat po nadimku Playboy. To je u suprotnosti s masovnim kolapsom ruske linije fronte na istoku, u Harkivskoj regiji.

Razloga zašto će Rusija vjerojatno braniti Herson koliko god bude mogla je više. Kad bi Ukrajinci oslobodili čitavu pokrajinu, kopneni koridor između okupiranog dijela Donbasa, a samim time i Rusije, i okupiranog Krima bio bi presječen. 

Kanal koji opskrbljuje Krim vodom

Jedina učinkovita prometna poveznica koja bi preostala bio bi Krimski most koji je napadnut početkom listopada. Iako most u tom napadu nije uništen, a ograničeni promet se ubrzo nastavio, samo još jedna takva sabotaža mogla bi biti dovoljna da potpuno prekine cestovni i željeznički promet između ovog poluotoka i ruskog kopna. 

>> Kako izgleda život u Hersonu? "Ruski vojnici vas mogu zaustaviti na ulici i privesti"

Izgube li Rusi grad Herson, ostaje im rijeka Dnjepar kao golema prirodna prepreka, ali Ukrajinci će ipak biti korak bliže potpunom presijecanju okupiranog teritorija napola i izlasku na Crno more. 

Još jedan bitan razlog je ključni kanal koji ide iz Dnjepra kroz Hersonsku oblast i opskrbljuje vodom Krim, poluotok koji bez toga ima prilično ograničene izvore vode. Ukrajina je blokirala ovaj kanal 2014. nakon što je Rusija ilegalno pripojila Krim. 

Iako se, prema ruskom propagandnom narativu, stječe dojam da je stanovništvo Krima nakon toga ostalo u potpunosti bez vode, to nije točno - poluotok ima 23 vodna rezervoara kojima se napajao od 2014. do početka ove godine, kad su ruski okupatori obnovili tok vode iz Sjevernog krimskog kanala. Ipak, ta je opskrba podložna vremenskim prilikama, pa su tako neki od rezervoara 2020. gotovo presušili. 

Civili koji su u međuvremenu pobjegli iz grada svjedoče o nemogućim uvjetima u njemu, od redukcija struje i vode do gotovo potpunog prekida mobilne komunikacije. 

"Nije bilo moguće preživjeti u uvjetima okupacije", rekla je Tetiana Kartanovič, učiteljica koja je prije mjesec dana izbjegla iz Hersona u Kijev, koja kaže da je okupacija u početku bila uredna, ali su ruski vojnici s vremenom počeli "terorizirati" ljude i odvoditi ih u nepoznatom smjeru. 

Upali su u kuću u kojoj je njena obitelj boravila na istočnoj obali Dnjepra, premlatili njenog supruga i držali ga zatočenog dva dana, a 17-godišnjem sinu uperili cijev puške u glavu, priča ova žena. 

Pročitajte više