Pripreme Londona za teroristički napad nakon 11. rujna 2001.

U VELIKOJ Britaniji, a posebice u Londonu, od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. porasla je svijest o prijetnji terorističkih udara, navodi postaja BBC u prilogu o mjerama koje je Velika Britanija od tada poduzimala kako bi spriječila slične napade.

Britanski premijer Tony Blair 2002. godine izjavio je da je Al-Qaedina prijetnja napadima "stvarna i ozbiljna", a načelnik londonske policije Sir John Stevens je u ožujku 2004. godine ocijenio da je napad "neizbježan" te rekao da je policija spriječila nekoliko pokušaja napada na prijestolnicu.

Prije napada u četvrtak dužnosnici su naglašavali da javnost treba biti na oprezu, no ne i uzbunjena, ustrajavajući da je prijestolnica dobro pripremljena za suočavanje sa sigurnosnim incidentima. Dužnosnici su izjavili da cilj mora biti kontroliranje rizika no da ih nije moguće u potpunosti otkloniti.

Oporbena konzervativna stranka prethodno je pripreme za teroristički napada nazvala polovičnim, tvrdeći da se na radnim mjestima, pored protupožarnih vježbi, trebaju provesti i vježbe za slučaj kemijskih i nuklearnih napada.

Velika Britanija je, po riječima britanskog ministra finacija Gordona Browna, od 2000. godine povećala izdvajanja za sigurnost s 959 milijuna funti (1,7 milijardi dolara) na 1,5 milijardi funti za razdoblje 2004/05., a ta bi sredstva do 2007/08. trebala dostići 2,1 milijardu funti.

Do sada je 56 milijuna funti potrošeno na postrojbe za masovnu dekontaminaciju u slučaju kemijskog, biološkog, radiološkog ili nuklearnog napada. Dodatni deseci milijuna funti dani su vatrogasnim i medicinskim službama i policijskim protuterorističkim jedinicama.

No razmjerno je malo osoba osuđeno za napade koji se mogu povezati s terorizmom.

U rujnu 2003. godine vatrogasne službe provele su vježbu u kojoj su policajci igrali ulogu građana u slučaju kemijskog napada u podzemnom tunelu u blizini postaje Bank Tube. U vježbi su, kako je rečeno, uočeni problemi, jer su primjerice maske ometale radijsku komunikaciju.

U veljači te godine, oklopna vozila i stotine policajaca i vojnika razmješteno je u zračnoj luci Heathrow nakon obavještajnih dojava da militanti možda planiraju projektilom gađati putnički zrakoplov.

U posljednje je vrijeme niz događaja u parlamentu postavilo pitanje sigurnosnih mjera u zgradi. U svibnju 2004. aktivisti skupine Fathers 4 Justice ušli su u zastupnički dom i zasipali Tonyja Blaira brašnom, dok su u rujnu podržavatelji lova na lisice provalili u zgradu.

Mjesec dana poslije procurilo je izvješće u kojem se traže povećanje mjera sigurnosti oko parlamenta, uključujući postavljanje električne ograde i plutajuće barikade na Temzi.

Početkom ove godine uspostavljena je zona oko parlamenta u kojoj je zabranjeno održavati prosvjede što je navelo komentatore da postave pitanje je li narušena ravnoteža u odnosu sigurnosnih potreba i prava na slobodan govor i prosvjed.

Mjere koje su već provedene uključuju sigurnosne zidove oko parlamenta i zgrade Scotland Yarda, te stroži pregled posjetitelja.

Nakon napada 11. rujna 2001. ustanovljena je inter-agencijska skupina London Resilience koja ima zadaću koordinirati sektore gradskih, medicinskih, prometnih službi i službi za izvanredna stanja, te pripremati i nadzirati spremnost za slučaj napada.

Skupina je ocijenila da je pripremljenost Londona dobra "za slučaj većih incidenata koji su ranije razmotreni", no "da je potrebno raditi na pripremi za razmjere i prirode novih prijetnji".

Nakon očito koordiniranih eksplozija po Londonu u četvrtak, načelnik londonske policije Sir Ian Blair je rekao da je to situacija "za koju se planiralo i pripremalo".

"Sada kreće vrlo značajna i sofisticirana sigurnosna operacija", rekao je Ian Blair postaji BBC.

Pročitajte više