Pripreme za kongres znanstvenika dobro napreduju

Pripreme za Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, koji će se održati u Zagrebu i Vukovaru od 15. do 19. studenoga, dobro napreduju.

To je rečeno na sjednici Odbora za znanost i tehnologiju Hrvatskoga svjetskog kongresa, održanoj danas u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Za skup se do sada prijavilo oko 500 sudionika, što je nadmašilo sva očekivanja, izjavila je Dubravka Skender iz Organizacijskog odbora Kongresa znanstvenika.

Prvi dan u Zagrebu će biti održana plenarna sjednica, a sudionike će, po sadašnjim informacijama, pozdraviti predsjednici države, Vlade i Hrvatskog sabora, a zatim će glavni organizator, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, iznijeti strategiju razvoja znanosti u Hrvatskoj.

Skup će raditi u šest sekcija, koje će voditi po dva znanstvenika - jedan iz Hrvatske, drugi iz inozemstva.

Drugi dan popodne sudionici će otputovati u Vukovar i nastaviti kongres u zgradi Muzeja grada Vukovara i donijeti zaključke skupa.

Bit će predstavljen web-portal hrvatskih znanstvenika, za koji je do sada svoje podatke poslalo oko 300 od oko 900 registriranih znanstvenika u svijetu.

Glede položaja Odbora, koji je ocijenjen boljim nego prije, istaknuto je kako još nailazi na novčane teškoće, a radi i u skučenim prostorijama.

Hrvatski znanstvenici u inozemstvu najveći su potencijal za razvoj Hrvatske i šteta da se nisu počeli uključivati još 1990., rekao je član Odbora Vlado Šakić.

Predsjednik Odbora Davor Pavuna (Lausanne, Švicarska) nije danas nazočio sastanku Odbora. Za potpredsjednika Odbora izabran je umirovljeni ginekolog Radoslav Marić, koji je karijeru ostvario u New Yorku.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više