Pripreme za splitski Gay Pride: U teškoj diskreciji otvorena izložba o istospolnoj ljubavi

U SPLITSKOM Info centru već je desetak dana otvorena izložba o istospolnoj ljubavi. Izložbu su kao svojevrsnu najavu splitskog Gay Pridea, koji bi se trebao održati početkom lipnja, postavile organizatori, udruge Kontra i Domine.

Ruta Gay Pridea

Napravili su to u teškoj diskreciji jer gotovo nitko iz medija za izložbu nije ni znao. Očito je da organizatori splitskog Gay Pridea nisu težili za pretjeranim publicitetom, koji bi vjerojatno dodatno naoštrio one kojima se uopće ne mili gledati takvo što na splitskim ulicama u strogom središtu grada.

Gradska uprava skup je dozvolila, unesene su tek manje izmjene u planiranu rutu Pridea. Gradski oci mudro su zaključili da bi Peristil i Rivu svakako valjalo izbjeći, no sudionicima povorke dopustili su prolazak Marmontovom i miting na Prokurativama, opet jednako prepoznatljivim simbolima Splita.

Propitivanje diskriminacije

Izložba u Info centru bit će postavljena tek još koji dan. Nazvana je "Različite obitelji, jednaka ljubav" i želi naglasiti potrebu za istim pravima bez obzira na spolnu orijentaciju i rodni identitet.

Slike prikazuju 12 obitelji koje imaju jednu zajedničku stvar - ljubav, navodi se u najavi izložbe. Ipak, u mnogim europskim državama te obitelji su neprepoznate ili diskriminirane u zakonodavstvu. Cilj izložbe je razotkriti diskriminacije s kojima se ove obitelji suočavaju i time propitati društveno prihvaćanje takve diskriminacije...

Pročitajte više