Prisegnuo Mladen Bajić: Treći mandat glavnog državnog odvjetnika



GLAVNI državni odvjetnik Mladen Bajić prisegnuo je danas u Banskoj sobi Hrvatskoga sabora i započeo treći po redu mandat u borbi protiv korupcije i kriminala, posebno onog organiziranog.

Svečanu je prisegu izrekao pred predsjednikom Sabora Lukom Bebićem i brojnim uzvanicima, gotovo dva mjeseca nakon što su mu zastupnici po treći puta dali povjerenje, a on je odmah nakon polaganja prisege najavio da i dalje misli ozbiljno raditi na otkrivanju slučajeva korupcije i organiziranog kriminala.

Pohvale na račun Bajićeva dosadašnjeg rada izrekao je i ministar pravosuđa Ivan Šimonović, rekavši kako je njegov učinak "intenzivan". Potkrijepio je tu izjavu i brojkama, pa je rekao da je prošle godine broj osuđenih osoba za djela korupcije i organiziranog kriminala porastao za čak 138 posto u odnosu na godinu ranije. Ove se godine, dodao je, "uz kvantitetu može očekivati i kvaliteta", jer je DORH otvorio neke od najtežih i najsloženijih pravnih postupaka, a posao dodatno, kako je rekao, odrađuju i Uskokovi sudovi, koji rade po ubrzanom postupku.

Odgovarajući potom i na pitanja novinara, Bajić je demantirao navode nekih medija da su slučajevi otkrivenih ilegalnih poslova značajno porasli nakon što je sa svoje funkcije otišao bivši premijer Ivo Sanader. "Pritisci ne mogu dolaziti ni s jedne strane jer se predmeti ne otvaraju preko noći nego nakon iscrpnog i dugotrajnog rada", objasnio je.

Pročitajte više