Pritisak Sindikata: Kosor otvara pregovore o ukidanju kriznog nameta i većeg PDV-a

PREMIJERKA Jadranka Kosor spremna je pregovarati o ukidanju kriznog nameta i smanjenju PDV-a pri čemu će biti ključna "asistencija" ministra financija Ivana Šukera, dok je Vlada danas u načelu prihvatila sve zahtjeve Sindikata vezane za izmjene Zakona o radu. Naime, riječ je o  glavnim zaključcima s današnjeg sastanka predstavnika Vlade na čelu s Kosor i predstavnika pet najjačih sindikalnih središnjica.

> Sindikati pred Kosor: Promijenite Zakon o radu, ukinite harač ili izlazimo na ulice!

> Polazni zahtjevi sindikalnih središnjica

Naime, Kosor je na sastanku rekla kako trenutno ukidanje kriznog nameta i povećanog PDV-a trenutno "ne može proći", no kako je naglasila to je moguće u vrlo skoro vrijeme. Za ukidanje dvije nepopularne mjere najbitniji je ministar Šuker koji bi ovih dana trebao izaći ne samo s temeljnom konstrukcijom proračuna za sljedeću godinu, već i u suradnji s ostalim ministarstvima iznijeti nacrt temeljite revizije i reforme državne uprave. Također, Šuker bi trebao izaći i s prvim izračunima što treba rezati u slučaju ukidanja "harača".

Valja naglasiti kako je premijerka više puta naglasila kako ne govora u skorom ukidanju kriznog nameta koji je, prema zakonu, na snazi do kraja sljedeće godine.

Ispod "mača" prosvjeda

Podsjetimo, pred premijerkom Kosor danas se našlo niz sindikalnih zahtjeva. Prvi je izmjena Zakona o radu zbog kojega su sindikati izašli iz Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) smatrajući da su ih ministri htjeli prevariti. Sindikati traže i ukidanje harača i smanjenje PDV-a kao i konačno rješenje minimalne plaće koje se odgađa još od lipnja, a trenutno rješenje koje je i predmet sudske tužbe ide na teret najsiromašnijih. Sindikati su najavili, pri čemu i dalje ostaju da će organizirati masovne prosvjede u slučaju da ih se opet pokuša prevariti.

Na sastanku je također zaključeno kako će Vlada danas u pet sati pregovarati s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, nakon čega bi sutra ujutro ponovno sjeli sa sindikatima.

Pročitajte više