Pritvoren muškarac (63) koji je prijetio Plenkoviću i članovima vlade

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja i međunarodne policijske suradnje 63-godišnjak osumnjičen za prijetnje smrću predsjedniku i članovima vlade predan je pritvorskom nadzorniku, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Policija je danas priopćila da su osumnjičenog državljanina Hrvatske i SAD-a predali pritvorskom nadzorniku, a Općinskom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu.

Dodaju da se kriminalističko istraživanje nastavlja zbog sumnje da je počinio još nekoliko istovrsnih kaznenih djela.

Prijetio ubojstvom Plenkoviću i članovima vlade

Kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da je osumnjičeni 12. svibnja telefonom nazvao operativno dežurstvo jedne zagrebačke policijske postaje te uputio prijetnju ubojstvom predsjedniku i članovima vlade "u vezi s njihovim radom i položajem državnih dužnosnika".

"To je za posljedicu imalo pojačanu uznemirenost javnosti kroz medijsko izvještavanje o postojanju opasnosti po život i osobnu sigurnost članova Vlade Republike Hrvatske te angažman većeg broja policijskih službenika", navode u priopćenju.

Opet prijetio, ali i vrijeđao policiju

"Istog dana, 20-ak minuta kasnije, 63-godišnjak je nazvao i šibensko-kninsku policiju uputivši "prijetnju ubojstvom predsjednika vlade RH i drugih sadašnjih i bivših državnih dužnosnika, u svezi s njihovim radom i položajem državnih dužnosnika. Uz prijetnje, vrijeđao je i policijske službenike", kažu u policiji.

Ističu da se radi o kompleksnom kriminalističkom istraživanju jer se osumnjičeni 63-godišnjak nalazio izvan Hrvatske te se koristio sofisticiranom tehnikom kako bi prikrio svoj identitet i lokaciju s koje je upućivao pozive.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je danas da je do jučerašnjeg uhićenja osumnjičenog u Zadru dovela i suradnja s američkim sigurnosnim službama.

Pročitajte više