Pritvoreni bivši predsjednik i blagajnik splitske Obrtničke komore

BIVŠEM predsjedniku Obrtničke komore Split Andri Kumariću i blagajniku Miloradu Nemeziću određen je jednomjesečni pritvor jer su protupravnim radnjama oštetili splitsku Obrtničku komoru i državni proračun za oko četiri milijuna kuna, potvrdila je večeras policija.

Kumarić i Nemezić, kojima je glasnogovornica splitske policije Tina Disopra navela samo inicijale, zajednički su u razdoblju od 1999. do 2002. obračunskim čekovima, koje su vlastoručno potpisivali i ovjeravali pečatom Obrtničke komore, podizali gotovinske iznose s računa Obrtničke komore Split.

Tako su u tom razdoblju podigli ukupno 5,1 milijuna kuna, od čega su 3,5 milijuna zadržali za sebe.

Državni proračun oštetili su za 390.000 kuna jer su također u razdoblju od 1999. do 2002. neistinito prikazivali poslovanje Obrtničke komore Split, a radnicima nisu uplaćivali doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Protiv obojice su podnesene kaznene prijave zbog zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju te za krivotvorenje službene isprave. O njihovu protupravnom djelovanju službenici PU splitsko-dalmatinske podnijeli su posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Pročitajte više