Privodi li policija zbog ustaškog pozdrava? Ovisi gdje se nalazite

Foto: Index

U HRVATSKOJ se u drugoj polovici 2017. godine i dalje ne zna je li ustaški pozdrav "Za dom spremni" ilegalan ili nije.

>> DERNEK U SLUNJU Orio se ustaški pozdrav, pjevalo se Juri i Bobanu, gradonačelnik pljuvao po antifašizmu

>> U Kninu urlali ustaški pozdrav, interventna se stvorila u minuti i potrpala ih u maricu


>> Desničar se žali zbog privođenja u Kninu, kaže da je ustaški pozdrav "odavanje počasti"


Kako, naime, drugačije objasniti činjenicu da je interventna policija jučer u Kninu munjevito privela sedmoricu muškaraca koji su u jednom kafiću urlali "Za dom spremni", a istog dana u Slunju uoči, za vrijeme i nakon koncerta Marka Perkovića Thompsona zbog urlanja istog tog ustaškog pozdrava, slavljenja ustaških zločinaca Jure Francetića i Rafaela Bobana nije priveden ama baš nitko?

Podsjetimo, jučer je interventna policija na glavnoj kninskoj ulici privela sedmoricu muškaraca, među njima i notornog splitskog desničara Marka Skeju, člana HČSP-a i ratnog zapovjednika IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

Interventna policija na licu mjesta se, prema izjavama očevidaca, pojavila u roku od nekoliko minuta te beskompromisno potrpala izgrednike u maricu pa ih odvela na prekršajni sud. U Kninu se, naime, jučer održavala službena svečanost obilježavanja Dana pobjede. Iako se u Kninu okupilo tek 8 tisuća ljudi, mjere osiguranja bile su na visokoj razini obzirom da se u kraljevski grad sjatio cijeli državni vrh na čelu s premijerom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

U Kninu se privodi zbog ZDS, u Slunju ne


No, istog dana u Slunju imali smo priliku svjedočiti potpuno drugačijem (ne)postupanju policijskih službenika.

Naime, uoči koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju se okupilo 10-ak tisuća ljudi. Mnogi od prisutnih nosili su majice s logotipom HOS-a na kojem je jasno istaknut ustaški pozdrav "Za dom spremni". Prije samog koncerta govore su održali ministar branitelja Tomo Medved, karlovački župan Damir Jelić i gradonačelnik Slunja Jure Katić.

I dok je Katić tako govorio kako "samostalna Republika Hrvatska nije nastala na nekom antifašizmu" (što je očito netočno obzirom na ono što stoji u izvorišnim osnovama Ustava RH),, iz publike se jasno čulo skandiranje "Za dom spremni" te pjevanje pjesme koja slavi ustaške zločince Juru Francetića i Rafaela Bobana.

Thompson dobio prijavu u Kninu, ali ne i u Slunju

 
Uz to, sam Thompson svoj je koncert otvorio pjesmom "Bojna Čavoglave" i pozdravom "Za dom spremni", zbog kojeg je prošle godine u Kninu dobio prekršajnu prijavu.


O dvostrukim policijskim kriterijima najbolje govori podatak kako Thompson ove godine nije prekršajno prijavljen za istu stvar za koju je prošle godine prijavljen u Kninu, ali i činjenica da je, unatoč glasnom skandiranju ustaškog pozdrava i slavljenja Jure Francetića i Rafaela Bobana, policija u Slunju privela tek tri osobe, od čega dvije zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, a jednu zbog kršenja zakona o osobnoj iskaznici.

Je li, dakle, ustaški pozdrav "Za dom spremni" u Hrvatskoj ilegalan ili legalan, pitanje je na koje još uvijek ne postoji nedvosmislen odgovor.

Pročitajte više