Privremena predsjednica Bolivije poziva Guaidoa da oslobodi Venezuelu

Foto: EPA

PRIVREMENA predsjednica Bolivije Jeanine Anez pozvala je danas Juana Guaidoa da "oslobodi" Venezuelu, dok on ponovo pokušava mobilizirati svoje pobornike i poziva na prosvjede protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Želi to "od sveg srca"

"Od sveg srca želim da oslobodite venezuelski narod", rekla je Anez Guaidou tijekom videopoziva izravno emitiranog na bolivijskoj televiziji.

"Nepravedno je da trpite toliko nasilja i represije", dodala je.

Anez se u utorak proglasila privremenom predsjednicom umjesto Eva Moralesa, koji je dao ostavku nakon prosvjeda oporbe koja ga je optužila za prijevare tijekom predsjedničkih izbora 20. listopada.

Pedesetak zemalja, među kojima i Bolivija, priznaje Guaidoa privremenim predsjednikom Venezuele. On je jučer objavio izbacivanje venezuelskih diplomata koji "predstavljaju Madurovu vladu".

Guaido kaže da je Anez nadahnula Venezuelce

"Nadahnuli ste nas i pokazali da je moguće ostvariti demokratske promjene kada su građani odlučni i mobiliziraju se", odgovorio je Guaido Anez tijekom 15-minutnog razgovora.

Šef venezuelske oporbe bi zatim trebao sudjelovati na novim prosvjedima protiv Madura na ulicama Caracasa.

Tijekom jutra više tisuća njegovih pobornika se odazvalo njegovom pozivu, javlja agencija France Presse.

Od kada se 23. siječnja proglasio privremenim predsjednikom, Juan Guaido neprestano poziva aktiviste na prosvjede. Ali nakon propale pobune 30. travnja sudjelovanje oporbenih prosvjednika je bitno palo.

Pročitajte više