Priznao krivnju u vezi s UN-ovim programom "Nafta za hranu"

Amerikanac iračkog podrijetla priznao je u utorak krivnju u prvom slučaju povezanim s UNovim programom "Nafta za hranu" koji su istraživale američke vlasti, objavio je visoki američki dužnosnik.

Državni odvjetnik John Ashcroft izjavio je u Washingtonu da je Samir Vincent, Iračanin s američkim državljanstvom, okrivljen pred federalnim sudom u New Yorku zbog špijunaže u korist bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina i to tako da je lobirao za ukidanje međunarodnih sankcija protiv njegova režima.

Vincent je priznao da je radio kao neregistrirani agent strane vlade, da je falsificirao službene dokumente, bavio se špijunažom i kršio međunarodno gospodarsko pravo, rekao je Ashcroft.

Vincent je priznao krivnju u sklopu suradnje s američkim vlastima.

UN-ov program "Nafta za hranu" dopuštao je Iraku prodaju nafte kako bi mogao kupiti humanitarne potrepštine za svoje stanovništvo, u razdoblju od 1996. do 2003. godine dok je ta zemlja bila pod sankcijama.

Ashcroft je rekao da je Sadamov režim od 2000. do 2003. godine tajno uvjetovao prodaju nafte tvrtkama ili pojedincima plaćanjem dodatne naknade iračkoj vladi.

Vincent je bio na čelu američke tvrtke Phoenix International. Američko Ministarstvo pravosuđa procjenjuje da je zaradio tri do pet milijuna dolara na preprodaji iračke nafte. Suočen je s kaznom zatvora do 28 godina.

(Hina) xbcav ydgk

Pročitajte više