Prkačin vijećnicima HRT-a: Skompali ste se s Popovcem pa ćete njega izabrati za ravnatelja

OSAM od ukupno 19 kandidata, koliko ih se prijavilo za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a, danas je imalo priliku u 10 minuta izložiti svoj koncept i viziju za tu medijsku kuću. Nakon toga, odgovarali su na pitanja vijećnika Programskog vijeća HRT-a.

Svi intervjui s kandidatima su snimani kako bi dio vijećnika Programskog vijeća koji nije bio na razgovoru imao priliku prezentaciju svakog od kandidata pogledati naknadno. Svoje četverogodišnje vizije rada državne dalekovidnice danas su predstavili Emil Čić, Branko Debeljak, Branimir Ježić, Nikola Kristić, Marko Malnar, Nada Prkačin, Vjekoslav Krsnik i Ivan Salečić.

Debeljak: "HRT se treba radikalnije uhvatiti u koštac s problemima"

Kandidat Emil Čić najviše se fokusirao na vrijednosti koje HRT promovira svojim programom. Nezadovoljan sadašnjim stanjem, istaknuo je kako bi HRT želio vidjeti kao kuću koja promovira prave vrijednosti i točne informacije. Na pitanje vijećnice Sanje Modrić kako misli HRT voditi kao gospodarski subjekt, Čić navodi kako bi za odgovor na to pitanje morao imati "sve podatke na stolu".  

Branko Debeljak misli kako bi se HRT trebao radikalnije uhvatiti rješavanja problema. U prvom redu, drži Debeljak, treba se pozabaviti financijskim stanjem kuće te analizirati gdje postoji manjak, a gdje višak ljudi. Debeljak drži kako kreativnije novinare treba dodatno motivirati za rad, a sankcionirati korupciju, nepotizam i mobing. Jedna od njegovih mjera bila bi i manje trošiti na skupe svjetske sportske prijenose, poput Formule 1, a više pažnje posvetiti domaćem sportu.

Branimir Ježić je kao smjernicu za HRT-a naveo inzistiranje na neovisnom programu, s posebnim naglaskom na nezavisnosti od političkih utjecaja. Ježić bi također dao veći medijski prostor ugroženim i marginaliziranim skupinama te pojačao suradnju s civilnim društvima. Drži važnim i ustrajati na visokim produkcijskim standardima te se ne povoditi za konceptima konkurentskih medijskih kuća.

Prkačin: "Zna se da će Popovac biti izabran"


Nikola Kristić ponovio je ono što je i govorio prije otprilike mjesec dana prilikom prvog natječaja za novog ravnatelja HRT-a. Kristić drži jednom od bitnih stvari testirati kompetenciju zaposlenika HRT-a te dodaje kako to u ovoj kući nikada nije napravljeno. Po mišljenju Kristića, gledanost nije ključna, a za dobro odrađen posao drži bitnim i stvaranje pozitivne radne klime unutar kuće. "Rob si riječi koje si izrekao, a gospodar si riječi koje nisi izrekao", zaključio je Kristić.

Kandidat Marko Malnar osvrnuo se na financijsko stanje HRT-a ističući kako su se u posljednjih nekoliko godina planirali neki prihodi za koje se odmah znalo da ih je nemoguće ostvariti. Malnar drži kako u proces proizvodnje treba uvesti kontrolu te da bi se odatle onda dalo i u štedjeti.

Novinarka HRT-a Nada Prkačin najavila je da će se, bude li ona nova glavna ravnateljica HRT-a, mnoge stvari tamo promijeniti. "No, čuda se rijetko događaju", dodala je. Prkačin, koja je svoju viziju za HRT prezentirala poput eseja iz škole, sigurna je, međutim, da osim Josipa Popovca (trenutni v.d. glavnog ravnatelja HRT-a) nitko drugi nema šanse u ovom izboru. "Ionako se već zna da će Popovac biti izabran, kao što se dva tjedna ranije znalo da će biti izabran i za v.d. glavnog ravnatelja jer se skompao s vijećnicima", istaknula je Prkačin.

Kandidat Ivan Salečić drži da se glavni ravnatelj HRT-a ne može uplitati u uređivanje programa. Figuru ravnatelja vidi kao onu koja određuje ravnotežu između financijske i organizacijske dimenzije kuće.

Kada bi glavni ravnatelj HRT-a bio Vjekoslav Krsnik, on bi od pretplatnika formirao savjetodavno tijelo koji bi kontroliralo rad medijske kuće.

Pročitajte više