Problem kod trgovačkih lanaca nisu računi od 9,99 kuna, već rokovi plaćanja od 99,99 dana

Foto: Arhiva 

HRVATSKI građani impresionirani Linićevom "porezno-redarstvenom" akcijom na Jadranu, zadovoljno trljaju ručice nakon najava da se sada fronta seli u trgovačke lance. Glavne rasprave vode se oko toga vraćaju li blagajnice dvije lipe, te hoće li Linić kažnjavati trgovačke centre zbog pet ili sedam kuna viška u blagajni.

No, trgovački centri imaju jedan drugi problem, mnogo važniji od viška lipa ili kuna u blagajni, a to su rokovi plaćanja.
 
Država je taj problem namjeravala riješiti Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, no pitanje je koliko u praksi provođenje tog zakona funkcionira. Prema odredbama tog zakona, ukoliko se ne dogovori rok plaćanja, tada je on 30 dana od dana isporuke ili zadane fakture.
 
Rok plaćanja maksimalno 60, ali može i 360 dana
 
Rok plaćanja može se ugovoriti i na 60 dana, ako se predviđa da se plaćanje neće moći izvršiti u roku od 30 dana. Ali, postoji ALI. Zakon je uveo mogućnost da se ugovore rokovi plaćanja i dulji od 60 dana, maksimalno do 360 dana, uz osiguranje plaćanja s učinkom ovršne isprave. S obzirom na odredbe Zakona, upitno je da li je taj zakon uspio skratiti rokove plaćanja, koji su nerijetko bili oko 180 dana.
 
Trgovački lanci i drugi veliki sustavi "vole" produljiti rok plaćanja i na taj način posredno prisiliti dobavljače da ih kreditiraju. To je praksa koja "tumorski" uništava mala i srednja poduzeća, koja nemaju drugog izlaza nego pristajati na uvjete koje im veliki kupci ponude. Ako ne pristanu, mogu potražiti drugog kupca - kojeg nema.
 
Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan je, nakon što je potpisan sporazum o preuzimanju "Agrokor-Mercator",  predlagao izmjenu zakona kako bi se rokovi plaćanja u poljoprivredi skratili na maksimalno 30 dana, kako bi zaštitio slovenske poljoprivredne proizvođače od takve prakse.
 
"Politička volja" važnija od zakona
 
Prema podacima iz godišnjih izvješća, deset najvećih trgovačkih lanaca po ostvarenom prihodu, krajem prošle godine bili su dobavljačima dužni oko 6 milijardi kuna. Istovremeno su imali potraživanja prema kupcima u iznosu od 1,1 milijarde kuna. 
 
Pitanje je hoće li se Linićevi inspektori - koji su preko ljeta demonstrirali novootkrivenu hrabrost i radišnost -  usuditi dirnuti u to, ili će se koncentrirati na lipe u blagajni i simbolične kazne. Za natjerati Todorića da plaća u roku od 30 dana treba i "politička volja", koja je u Hrvatskoj često važnija od zakona.
 
Deset najvećih trgovačkih lanaca (2012. godina)
Izvor podataka: Revizorska izvješća
*Podaci za Kaufland su iz 2011. godine

Pročitajte više