PROBLEMI I NA RABU Inicijativa grupe Rabljana upozorila na uništavanje plaža

Screenshot: HRT

GRUPA Rabljana, predvođena hrvatskom umjetnicom Dunjom Vejzović, pokrenula je inicijativu "Čuvajmo rapske plaže". Njome žele upozoriti da se prihvaćenim izmjenama i dopunama prostornog plana uništavaju plaže Raba, piše HRT.

Nikola Grgurić, rapski gradonačelnik, tvrdi da svatko ima pravo na mišljenje, no da članovi inicijative nisu upoznati sa svim činjenicama.

"Zabrinutost je razumljiva, ali ja ne vidim razloga da se na taj način postavljaju činjenice i stvari koje jednostavno ne odgovaraju istini", kaže Grgurić.

"Uređenje plaža traje već nekoliko godina, projekti su pri kraju, a u njihov nastanak uključeni su mnogobrojni stručnjaci. Tu je odjel za konzervatore u Rijeci, ništa se ne radi na pamet, širi je tim ljudi koji su upoznati sa svime što se planira u jednom dijelu plaža na području grada Raba. Tu dolje dvije su gradske plaže gdje smo se mi građani, a i drugi jedino mogli kupati i naši turisti koji dolaze u grad Rab. Toga više neće biti, dakle vizura se potpuno mijenja, to će biti betonirano i dano u koncesiju", pojašnjava.

Novi građevinski zahvati?

Iz inicijative tvrde da se pod pojmom "uređenje" u izmjenama prostornog plana smatraju građevinski zahvati, kojima će se drastično promijeniti veličina i izgled plaža.

"Ja sam prvi protiv toga da se uništava priroda, međutim zahvati koji planiraju raditi se na plažama koje jesu devastirane posebno plaže koje su betonirane prije godinama stihijski", rekao je Grgurić.

Kao dobar primjer navode najpoznatiju plažu na otoku - onu Rajsku. Bez sanacije ona bi već davno izgubila svoj prvotni oblik. To žele, tvrdi gradska vlast, i oni. Tri "padove" urediti nasipanjem i vratiti im nekadašnji izgled. A sporne koncesije - nikoga neće, kaže gradonačelnik, udariti po džepu.

Članovi inicijative poslali su poziv gradonačelniku da, po njima, sporne izmjene i dopune prostornog plana grada Raba stavi izvan snage i proglasi moratorij na njegovu provedbu.

Pročitajte više