Problemi s porotom na suđenju Trumpu, jedna odustala jer joj je Fox otkrio identitet

Foto: EPA

Na manhatanskom sudu nastavlja se odabir porotnika koji će sudjelovati u suđenju američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Jedna od porotnica odabranih u kaznenom postupku danas je odbačena s te dužnosti zbog straha da će njezin identitet biti razotkriven. Osim nje, bilo je problema i s drugim porotnikom, što pokazuje probleme pri odabiru porote u jednom od najeksponiranijih suđenja povijesti SAD-a.

Trump je danas stigao na kazneni sud na Manhattanu, na treći dan suđenja u slučaju podmićivanja porno zvijezde, a prema pisanju američkih medija, tijekom cijele sjednice djelovao je prilično bezbrižno i pažljivo je promatrao škakljiv proces odabira porotnika.

Novinar Foxa emitirao prilog o porotnicima

Identiteti porotnika koji će suditi Trumpu trebali bi ostati  iz sigurnosnih razloga. No, žena poznata kao "porotnik broj dva" rekla je da vjeruje da je identificirana nakon što je primila hrpu poruka od obitelji i prijatelja u kojima su je pitali da li sudjeluje u poroti. Sudac ju je na kraju ispričao i otpustio s dužnosti porote.

Naime, novinari su pratili svaki detalj koji su mogli saznati o 12 porotnika koji će odrediti Trumpovu kriminalnu sudbinu. Novinar Fox Newsa, Jesse Watters, u utorak je emitirao prilog u kojem izravno napada porotnike, uključujući porotnicu broj dva.

"Nisam baš siguran za porotnicu broj dva", rekao je Watters u svojoj emisiji u utorak. Nakon toga je Trump objavio njegov citati na svojoj društvenoj mreži Truth Social, u čemu se sugeriralo da liberalni aktivisti pokušavaju ući u porotu.

Otkazivanje dužnosti porotnici sudca Merchana je navelo da ukori novinare koji su pratili slučaj zbog otkrivanja previše informacija o fizičkim opisima porotnika, a ranije ovog tjedna upozorio je Trumpa da ne zastrašuje porotnike.

Problemi s drugim porotnikom

“Preporučio bih novinarima da jednostavno primijene zdrav razum i suzdrže se od svega što ima veze, na primjer, s fizičkim opisima. Jednostavno nije potrebno, nema svrhe", rekao je, a zatim je zabranio tisku da izvještava o zanimanjima porotnika.

Osim problema s porotnicom broj dva, javila se zabrinutost da drugi porotnik, poznat kao porotnik broj pet, nije bio iskren u odgovorima na pitanja o svojoj kriminalnoj prošlosti. Tužitelji su rekli Merchanu da su u istraživanju porotnika otkrili da je netko s istim imenom uhićen prije nekoliko desetljeća jer je trgao plakate koji su podržavali političku desnicu. Također su rekli da se čini da je njegova supruga bila uključena u antikorupcijsku istragu s okružnim tužiteljem.

I tužitelji i odvjetnici obrane htjeli su dodatno ispitati porotnika, koji se nije pojavio na sudu u vrijeme kada je Merchan tražio da se pojavi. Tužitelji su također optužili Trumpa da je prekršio naredbu o šutnji, odnosno da je sedam puta javno pričao o sudskom postupku, što je zabranjeno. Već su podnijeli prethodni zahtjev da ga se sankcionira zbog kršenja toga, a ročište po tom pitanju zakazano je za sljedeći tjedan.

Ostalo je za izabrati još šest porotnika i njihovih šest zamjenika. Do sada su odabrani djelatnik informatike, profesor engleskog jezika, onkološka medicinska sestra, prodavač, softverski inženjer i dva pravnika.

Pročitajte više