Problemi sa snijegom: Stanje se popravlja, promet i dalje otežan

MOKRI snijeg otežava promet u gotovo čitavoj zemlji .Zbog niskih je temperatura moguća poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima.  Iz HAK-a vozače mole da na put ne kreću bez zimske opreme i ako je moguće odgode putovanje.

Osim u unutrašnjosti poteškoća ima i u Istri, na sjevernom Jadranu i Dalmaciji. Magla smanjuje vidljivost u dijelu Like i središnje Hrvatske. U podvelebitskom i podbiokovskom dijelu jadranske magistrale, te u dalmatinskom zaleđu jak vjetar dodatno otežava i usporava promet. Zbog jake bure na dionici jadranske magistrale (D8) od Bakra do Senja zabranjen je promet autobusima na kat, vozilima s kamp prikolicama i motociklima (I. skupina), upozoravaju iz HAK-a.

Snježni nanosi i zapusi u Lici veći i od četiri metra

Novih tridesetak centimetara snijega prouzročilo je nove nevolje stanovnicima Like. Unatoč naporu djelatnika Lika cesta i javnih komunalnih poduzeća, brojne prometnice, pogotovo one koje vode u udaljenija lička sela, nisu prohodne pa su stanovnici odsječeni od svijeta. Glavne su prometnice u pravcu Zagreba. Rijeke i Splita očišćene, no zbog snijega koji i dalje pada stvaraju se snježna klizišta.

Na prometnici od Otočca, Vrhovina u pravcu Korenice snježni zapusi i nanosi snijega dosežu visinu veću od tri-četiri metra. Stanovnicima Like, vozila nogostupi i prilazi kućama zatrpani su snijegom tako da osviješteni stanovnici od ranih jutarnjih sati čiste velike količine snijega s automobila, te sa prilaza kućama. U čišćenje snijega, kako bi se oslobodili prolazi za pješake i automobile uključio se i gradonačelnik Otočca Mario Barković koji je naglasio da je obveza svih da čiste površine ispred svojih domova, ugostiteljskih radnji i javnih ustanova. Autobusni prijevoz odvija se redovno, s manjim kašnjenjima, dok se vozačima koji kreću na put predlaže da putovanja odgode, zbog najavljenih novih snježnih padavina.

Prometna policija vozila isključuje u Sv. Roku i Gračacu jer su sve ceste zbog snijega prema jugu zatvorene kao i one do udaljenih mjesta. Velika snježna mećava okovala je Liku jer je trideset centimetara novoga snijega palo je za kratko vrijeme, a vjetar s orkanskim udarima stvara visoke snježne nanose i smanjuje vidljivost na području Plitvica, Korenice i preko prijevoja velebitskih prijevoja Vratnik i Baške Oštarije. Za sav su promet do daljnjega zatvorene: dionica autoceste Zagreb-Ravča od Maslenice do Svetog Roka, lička magistrala od Koranskog mosta do Gračaca te jadranska magistrala Senj-Sveta Marija Magdalena. U prekidu je cestovni promet i prema Donjem Lapcu. Snijeg nošen jakim vjetrom zabijelio je i dijelove podvelebitskog primorja.

U Lika cestama Gospić i Nadcestariji Korenica doznaje se da je zimska služba u najvećem stupnju pripravnosti. U čišćenje snijega uključena je sva mehanizacija i timovi cestara.

Na zadarskom aerodromu 30 centimetara snijega

Nakon što je jučer u ranim poslijepodnevnim satima počeo padati u Rijeci i njezinu zaleđu, snijeg se prema noći proširio i na ostatak Hrvatske. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, najveća količina snijega jutros je izmjerena u Begovom Razdolju (43 centimetra), Koprivnici (35 centimetara) i na Plitvičkim jezerima (33 centimetra). Od gradova u kojima je snijeg manje česta pojava ističemo Rijeku s 14 centimetara snijega, Kukuljanovo (30 centimetara) te aerodrom u Zadru na kojem je također palo obilnih 30 centimetara snijega.

Premda se postupno normaliziraju vremenske prilike, HAK upozorava da je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama još uvijek zabranjen na Jadranskoj magistrali (D 8) između Senja i Karlobaga te na glavnim cestama kroz:

Gorski kotar:
A6 Rijeka-Zagreb na dionici Bosiljevo-Kikovica

- na D3 Zdihovo-Kupjak-Delnice- Sopač
- D 32 Prezid –Delnice
- D 42 Stubica- Ogulinski Hreljin
- D 203 Brod na Kupi-Delnice
- D 305 Parg-Čabar
- ŽC Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak
- ŽC 5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak
- ŽC 5191 Sopač-Mrkopalj- Tuk
- na županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Vrbovskog i Čabra,

Sjeverni Jadran:-u Rijeci i na širem riječkom području (Rijeka, Viškovo, Bakra i Kraljevice),
- u Senju, Novom Vinodolskom i Crikvenici.
- na svim županijskim i loklanim cestama na području Viškova, Klane, Kastva, Matulja, Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage,

Liku:
- D1 Gračac- Knin
- D 23 Kapela-Žuta Lokva-Senj
- D 25 Korenica-Lički Osik-Karlobag
- D 42 Josipdol-Poljanak,
- D 50 Žuta Lokva-Otočac-Gospić
- D 52 Špilnik-Korenica
- D 217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo
- D 504 Ličko Petrovo Selo-Prijeboj
- D 522 Udbina- Gornja Ploča
( na županijskim i lokalnim cestama na području Gospića i Otočca).

Ista zabrana vrijedi i za ceste Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.

Zbog snijega i poledice HAK savjetuje krajnje opreznu vožnju na brzoj cesti Solin-Klis te na cestama splitskog i šibenskog područja. Zimski su uvjeti na D 220 Trilj-Kamensko i malograničnom prijelazu Slivno.

Paraliziran promet u Europi

Snježne gadosti osjetile su se i u Europi koja je zametena snijegom a poteškoće u prometu stvaraju i snažne mećave te vrlo niske temperature i to u Zračnim lukama, autocestama a i željeznički promet našao se u poteškoćama.

Velika kašnjenja letova zabilježeni su širom Europe i to u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj i Danskoj, a najgore je bilo na londonskom Gatwicku koji je otvoren tek kasno poslijepodne. Kako javljaju strane agencije u pariškoj Zračnoj luci Charles de Gaulle otkazano je oko 15 posto predviđenih letova. U Francuskoj je inače zabilježeno i niz teških prometnih nesreća. U Njemačkoj nije ništa bolje jer je frankfurtska Zračna luka otkazala danas oko 170 letova.

Strane agencije javljaju da se zabijelio i sjever Afrike.

Pročitajte više