Proces protiv 16 optuženih za Ovčaru nastavljen dokaznim postupkom

U SPECIJALNOM sudu za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak je ispitivanjem vještaka i svjedoka nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine.

Sudsko vijeće je, da bi ustanovilo je li jedan od 16-ero optuženih, nekadašnji ugostitelj iz Vukovara Vujo Zlatar, s obzirom na to da je bio ranjen u listopadu 1991. godine, mogao biti na Ovčari 20. studenoga, suočilo dva sudska vještaka koji su o njegovu tadašnjem zdravstvenom stanju iznijeli različite nalaze i mišljenja.

Vještak Branislav Aleksandrić s Instituta za sudsku medicinu u Beogradu tvrdi, naime, da se optuženi Zlatar mogao - bez obzira na posljedice ranjavanja u prepone - kretati sam ili uz pomoć ortopedskih pomagala do udaljenosti od kilometar i pol.

"Mogao se i penjati ili silaziti niz stepenice, šepajući doduše, ali je to bio u stanju", kazao je Aleksandrić, dok je drugi vještak, kirurg beogradske bolnice "Dragiša Mišović" Miloš Jančić, tvrdio da je optuženi trpio bolove visokog intenziteta i da se nije mogao kretati i, kako to tvrdi optužnica, napustiti liječenje i sudjelovati u zločinu u Vukovaru tri tjedna nakon ranjavanja, 20. studenoga 1991. godine.

Nakon suočavanja, oba vještaka su ostala pri svom stavu.

U nastavku suđenja, ponovno je ispitan nekadašnji zapovjednik 80. motorizirane kragujevačke brigade Milorad Vojnović, koji je ponovio da on kao potpukovnik tadašnje JNA nije bio odgovoran za događaje na Ovčari, odakle je 20. studenoga navečer povučena vojska, te su zarobljenici prepušteni - kako to kažu zastupnici oštećenih "na milost i nemilost" - teritorijalcima i dobrovoljcima.

"To se dogodilo prije 15 godina, ja sam tada imao 45 godina, a danas imam 60", kazao je svjedok, opravdavajući time činjenicu da se pred sudom nije mogao izjasniti je li Ovčara bila u zoni odgovornosti njegovih postrojba.

Suđenje se u utorak nastavlja, kako je najavio predsjednik vijeća, sudac Vesko Krstajić čitanjem pisanih dokaza iz sudskog spisa, što će vjerojatno potrajati do kraja ovoga tjedna, do petka dokad je predviđeno da ovaj nastavak suđenja traje.

Pročitajte više