Procjena SAD-a: Iranski režim je tijekom prosvjeda ubio možda više od 1000 ljudi

Foto: EPA

AMERIČKI izaslanik za Iran Brian Hook ocijenio je da je u suzbijanju prosvjeda koji su izbili sredinom studenog iranski režim možda ubio više od 1000 Iranaca.

"Sigurno znamo da su ubijene stotine i stotine ljudi", rekao je Hook na konferenciji za novinare danas u Washingtonu.

"Čini se da je režim od početka prosvjeda ubio možda više od 1000 Iranaca", kazao je i priznao da ta procjena nije sigurna jer režim blokira informacije.

"Tisuće i tisuće Iranaca su ranjene, najmanje 7000 prosvjednika je u pritvoru", dodao je.

Najteža politička kriza u Iranu u posljednjih 40 godina

Podsjetimo, prosvjedi su izbili 15. studenog nakon najave velikog povišenja cijene benzina usred gospodarske krize i proširili su se na stotinjak gradova. Vlasti, koje su blokirale internet tijekom prosvjeda, navode da su uvele red "za nekoliko dana".

Do sada su organizacije za zaštitu ljudskih prava spominjale smrtonosnu represiju, ali uz manji broj stradalih od američkih podataka. Amnesty International je procijenio da su iranske snage reda ubile najmanje 208 osoba.

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je Irance da s američkom vladom podijele snimke, fotografije i svjedočanstva o represiji.

Hook je rekao da je State Department do danas primio 32.000 poruka. Procjena o više od 1000 ubijenih izvedena je iz tih poruka i informacija međunarodnih organizacija, precizirao je.

To je najteža politička kriza s kojom je suočen režim u posljednjih 40 godina, od revolucije kojom je uvedena Islamska Republika, zaključio je Hook.

Pročitajte više