Procurili tajni dokumenti kineske vlade, gradili logore za muslimane

Foto: Epa

PROCURIO je niz tajnih dokumenata koji otkrivaju objektivniju sliku takozvanih kineskih centara za preodgoj muslimanske manjine. Naime, kineska vlada tvrdi da su centri u Xinjiangu dobrovoljne škole za stručno osposobljavanje Ujgura, no izgleda da se ipak radi o prisilnim kampovima za preodgoj i promjenu svjetonazora.

Dokumente je jučer objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ). Radi se o šest dokumenata, uglavnom iz 2017. godine, u kojima se otkrivaju planovi kineske vlade za izgradnju velikog broja strogo osiguranih objekata u kojima se zatvorenici prisilno podučavaju kineskom jeziku i “ideološki obrazuju“, piše CNN.

“Studenti“ i “ustanove za obuku“

Peking i dalje inzistira u tome da su masivni kampovi zapravo dobrovoljni centri za stručno osposobljavanje te se čak i u spomenutim dokumentima takvi objekti nazivaju "ustanovama za obuku", a zatvorenici "studentima".

No u dokumentima se također navode stroge mjere sigurnosti, zaključavanje vrata i mjere protiv bijega "studenata". U njima je propisano postavljanje nadzornih kamera i  24-satno nadgledanje zaštitara.

Prema informacijama ministarstva vanjskih poslova SAD-a, u kineskim logorima, odnosno kampovima za preodgoj, zatvoreno je do dva milijuna muslimanskih Ujgura i drugih manjinskih skupina.

Pročitajte više