Procurili tajni dokumenti: Tvrtke desetljećima šutjele o "vječnim kemikalijama"

Ilustracija: Shutterstock

PREMA tajno čuvanim dokumentima, dva najistaknutija proizvođača "vječnih kemikalija", umjetnih spojeva koji se tijekom vremena nakupljaju u ljudima i okolišu, znala su za njihove štetne učinke.

Naime, čelnici kompanija DuPont (koja proizvodi teflon) i 3M (proizvođač zaštitnog sloja Scotchgard) najmanje su dva desetljeća znali za zabrinjavajuće rezultate internih istraživanja i o tome odlučili šutjeti. Ta su istraživanja pokazala da dvije njihove najpopularnije kemikalije, PFOS i PFOA, imaju razne vrste štetnih učinaka za zdravlje, koji u to vrijeme nisu bili poznati nadležnima. 

Njihova tajna je izašla na vidjelo tek 1998. godine, kada je DuPontu stigla tužba zbog bacanja više od 7000 tona mulja koji sadrži PFAS u rijeku Ohio. Stručnjaci su analizirali ograničeni skup dokumenata DuPonta i 3M-a, koji se protežu od 1961. do 2006. godine, i sastavili svojevrsnu vremensku crtu jedne ozbiljne obmane. 

Spise je prvotno nabavio odvjetnik Robert Bilott, koji je uspješno tužio DuPont za kontaminaciju PFAS-om početkom 2000-ih, a nedavno su ih producenti istraživačkog dokumentarca o DuPontu iz 2018. (The Devil We Know) donirali znanstvenicima Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu (UCSF). 

>> U kontaktnim lećama pronađeni potencijalno opasni spojevi. Je li to razlog za uzbunu?

Što su takozvane vječne kemikalije? 

No što su točno "vječne kemikalije" i koliko su one opasne za naše zdravlje? Europska agencija za okoliš navodi da su PFAS perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme kao što su oštećenje jetre, bolesti štitnjače, pretilost, problemi s plodnošću i rak. 

"PFAS je skupina kemikalija koje se koriste za izradu premaza i proizvoda koji su otporni na toplinu, ulje, mrlje, masnoću i vodu, a ima zabrinjavajuća svojstva jer se ne raspada u okolišu, može zagaditi izvore pitke vode te se nakuplja u mnogim vrstama kopnenih i vodenih životinja", piše američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

Ovi spojevi su se, među ostalim, koristili za izradu neprianjajućeg posuđa, vodootporne odjeće, tkanina otpornih na mrlje, nekih kozmetičkih proizvoda, nekih pjena za gašenje požara i proizvoda koji su rezistentni na mast, vodu i ulje. Od više od 12.000 poznatih PFAS varijanti koje su danas dostupne, dvije jasno pokazuju nepovoljne zdravstvene ishode, uključujući povećani rizik od raka. 

Kao što smo već pisali na Indexu, u PFAS-ove je spadao i teflon, a koristio se za stvaranje nehrđajućih, neljepljivih površina na tavama i drugom kuhinjskom posuđu. Kada bi se zagrijavali na visoke temperature, više od 350°C, teflonski proizvodi mogli su otpuštati otrovne pare koje sadržavaju perfluoroktansku kiselinu (PFOA).  

Europa je zabranila korištenje teflona u posuđu 2008. godine, a SAD 2014. Teflon je zabranjen na globalnoj razini Stockholmskom konvencijom 2019. Drugim riječima, samo lonci i tave proizvedeni prije zabrane mogu sadržavati teflon. 

Znali su za štetne učinke, ali to su držali u tajnosti 

"Pristup dokumentima omogućio nam je da vidimo koji su točno proizvođači imali informacije i u kojem periodu te kako industrije koje zagađuju okoliš čuvaju važne informacije o javnom zdravlju u tajnosti", rekla je Nadia Gaber iz UCSF-a, a prenosi Science Alert

U početku su DuPont i 3M tvrdili da su te kemikalije biološki inertne. No izvješća i uvidi u dokumente pokazuju da su čelnici kompanija dugi niz godina znali da ta njihova izjava ne stoji. Naime, spisi (poveznica na dokument) pokazuju da je DuPont već u 1970-ima znao da je PFOA "visoko toksična" kada se udiše i "umjereno toksična" prilikom konzumacije.  

Još 1961. godine Teflonov šef toksikologije znao je (poveznica na dokument) da PFOA povećava veličinu jetre kod štakora čak i pri niskim dozama i da tom kemikalijom treba rukovati izuzetno pažljivo i strogo izbjegavati dodir s kožom. 

Dokumenti također pokazuju da su DuPont i 3M početkom 1980-ih doznali (poveznica na dokument) da su trudne radnice koje su bile izložene PFAS-u imale pobačaje ili rađale djecu s urođenim manama. No DuPont je ipak 1991. zanijekao da ove kemikalije imaju bilo kakve štetne učinke na zdravlje. 

Čak je i danas više od 90 posto trudnica u SAD-u i dalje izloženo tim potencijalno štetnim spojevima. Američka Agencija za zaštitu okoliša nedavno je smanjila sigurnosne smjernice za PFOA i PFOS u pitkoj vodi sa 70 dijelova na bilijun na ispod 0.02 dijela na bilijun, što bi moglo značiti da je više od polovine stanovništva SAD-a bilo izloženo štetnim kemikalijama pri pijenju vode iz slavine. 

Znanstvenici s UCSF-a ističu da i dandanas "u SAD-u nisu uspostavljena nikakva federalna provediva ograničenja za PFAS kemikalije". Njihovo izvješće je objavljeno u Annals of Global Health

Pročitajte više