Procurio popis zatvorenika iz kineskih logora, zatvaraju ljude jer su mladi

Screenshot: BBC

IZ KINESKOG logora, u kojem se drže pripadnici muslimanske manjine, procurio je popis zatvorenika iz kojeg se vidi kako vlada zatvara ljude samo jer su mladi ili pričaju s rodbinom koja živi u inozemstvu, piše The Guardian.

U dokumentima se nalazi popis više od 2000 zatvorenika

Dokumenti koje je pribavio Human Rights Watch bacaju novo svjetlo na način na koji vlasti u kineskoj regiji Xinjiang prate pojedince na poslu, dok su na internetu i u svakodnevnom životu. U dokumentima se nalazi popis više od 2000 Ujgura, pripadnika muslimanske manjine zatvorenih u Aksu od 2016. do 2018. godine. Svi su zatvoreni nakon što ih je detektirala Integrirana zajednička operativna platforma (IJOP).

IJOP je masovna baza podataka koja predstavlja kombinaciju osobnih podataka prikupljenih automatskim internetskim nadzorom i informacija koje osobno prikuplja osoblje. U toj bazi nalaze se podaci o tome koje su fizičke karakteristike neke osobe, koje boje je auto koji vozi, koristi li stražnja ili prednja vrata prilikom ulaska u kuću do softvera koje koristi online i osoba s kojima se druži.

“Aksuova lista omogućuje dublji uvid u brutalnu represiju koju Kina provodi u Xinjiangu nad muslimanima”, rekla je Maya Wang iz Human Rights Watcha.

Razlozi zatvaranja uglavnom su bila ponašanja u okviru zakona

Većina zatočenih našla se u logoru zbog nenasilnih ponašanja i razloga koji su u okviru zakona, a neki su zatočeni samo zato što ih je IJOP označio. Neki od razloga navedenih na listi su “rođen nakon 198. godine” ili “općenito nepouzdan”. Jedan čovjek je zatvoren jer nije platio rentu za zemlju, a neki jer su prakticirali poligamiju.

Kineske vlasti tvrde da zatvaraju potencijalne ekstremiste i teroriste

Kina je u početku negirala postojanje ovih logora, no odnedavno tvrde kako su oni osnovani za borbu protiv ekstremizma i terorizma. No pribavljeni dokumenti pokazuju kako se radi o dosta širim motivima pritvaranja. 

“Ovo je u kontradikciji s tvrdnjama kineskih vlasti koje tvrde da njihove sofisticirane tehnologije poput IJOP-a služe za čuvanje sigurnosti Xinjianga te da precizno targetiraju kriminalce”, rekla je Wang.

Jedna žena je tako zatvorena nakon što je utvrđeno da je primila četiri poziva od sestre koja živi u inozemstvu. Istraživači su razgovarali sa sestrom u sklopu provjere vjerodostojnosti dokumenata. Ona je potvrdila kako je policija ispitivala njenu sestru prije negoli je zatvorena. Dvije sestre od tada nisu razgovarale, premda je sestra koja živi u inozemstvu čula da joj sestra u Kini sada radi u tvornici te da joj je samo vikendima omogućeno da ide kući.

Organizacije za ljudska prava već su ranije opisale masovno kršenje ljudskih prava u Xinjiangu

Ova lista je tek drugi takav dokument. Ranije ove godine procurila je lista Karakax, koja je također pokazala kako vlasti biraju koga će zatočiti. No ova lista predstavlja uvid u to na koji način se zatočenja provode na svakodnevnoj bazi.

Organizacije za ljudska prava već su ranije opisale masovno kršenje ljudskih prava u Xinjiangu od zatvaranja milijuna ljudi u logore, prisilnog rada, masovne sterilizacije žena i zabrane religijskih i kulturnih praksi te upotrebe jezika. 

Pročitajte više