PRODI: REGIONALNA SURADNJA NE ZNAČI ZAJEDNIČKI ULAZAK U EU

Regionalna suradnja između pet zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja je apsolutno važna, ne zbog povijesnih nego iz praktičnih razloga, ali to ne znači da će svih pet zemalja istodobno ući u EUu, izjavio je u subotu predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

"Regionalna dimenzija je apsolutno bitna, a kada to kažem ne mislim na povijesne veze između balkanskih zemalja, nego na praktične stvari, koje se mogu riješiti jedino kroz regionalnu suradnju, poput povratka izbjeglica ili borbe protiv organiziranog kriminala", rekao je Prodi na konferenciji za novinare nakon završetka summita EU-zapadni Balkan koji je u subotu održan u Porto Carrasu, stotinjak kilometara od Soluna.

Prodi je naglasio da regionalna suradnja ne znači nužno i ulazak svih zemalja u paketu u EU. "Kada govorim o regionalnoj dimenziji, pritom ne mislim da sve zemlje trebaju ući u EU istodobno. Svaka će zemlja biti ocjenjivana prema vlastitim rezultatima i sposobnostima da ispuni tražene kriterije", rekao je Prodi, naglasivši da toplo pozdravlja podnošenje hrvatske kandidature za članstvo u EU. "To je velika stvar za Zagreb, ali i važan signal za sve ostale zemlje regije", rekao je.

Predsjedatelj Europskog vijeća, grčki premijer Kostas Simitis je rekao da je glavna svrha ovoga summita bila pokazati odlučnost EU-a da će zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja postati članice čim ispune kopenhaške kriterije i provedu potrebne socijalne, gospodarske i institucionalne reforme.

Sličnu poruku sadrži i zajednička deklaracija koju je prihvatilo 15 zemalja članica, 10 zemalja koje će sljedeće godine ući u EU te pet zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja. "Europska unija ponavlja svoju nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana", kaže se u deklaraciji.

U tom se dokumentu ističe važnost prihvaćanja "Solunske agende za zapadni Balkan", koja predstavlja "novi važan korak u privilegiranim odnosima između EU-a i zemalja zapadnog Balkana".

Čelnici EU-a odobrili su jučer "solunsku agendu", koja je danas i formalno prihvaćana. Riječ je o dokumentu u kojem se identificiraju prioritetna područja u kojima je potrebno provesti reforme.

U deklaraciji se ističe da je Hrvatska podnijela zahtjev za članstvo u EU, koji "sada razmatra Europska komisija".

(Hina) sv dj

Pročitajte više