Produktivnost rada u SAD-u porasla najsnažnije u 20 godina

PRODUKTIVNOST rada u Sjedinjenim Državama porasla je u posljednjem tromjesječju najsnažnije za posljednjih 20 godina jačajući nadu da je američko gospodarstvo na putu trajnog oporavka.

Produktivnost mjerena proizvodnjom radnika po satu porasla je po godišnjoj stopi od 9,4 posto u trećem tromjesječju što je najsnažniji rast produktivnosti rada u SAD-u zabilježen od 1983., objavilo je ministarstvo rada.

Istodobno su troškovi rada pali za 5,8 posto, što je također najveći pad u posljednjih 20 godina.

Zajedno s nedavno objavljenim izvanrednim rastom ekonomije od 8,2 posto u posljednjem tromjesječju analitičari najnoviji rast produktivnosti rada vide kao znake pravog oporavka američkog gospodarstva.

Američka produktivnost rada porasla je za 7 posto u drugom tromjesječju ove godine, a u posljednja četiri tromjesječja za 5 posto. Ekonomisti ne očekuju da će se snažan rast iz trećeg tromjesječja nastaviti.

Snažan rast produktivnosti znači da poslodavci iz istog broja radnika mogu izvući veći učinak što kratkoročno može biti prepreka otvaranju većeg broja novih radnih mjesta dok je nezaposlenost u SAD-u još uvijek na visokih 6 posto.

Premda mnogi američki ekonomisti vjeruju da je najdulja kriza nezaposlenosti od Drugog svjetskog rata završena novo zapošljavanje u SAD-u, iako je započelo, ne ide u korak s oporavkom ekonomije. U trećem tromjesječju je otvoreno 103.000 novih radnih mjesta, u listopadu 126.000, a u studenom se očekuje još veći broj.

(Hina) sl sv

Pročitajte više