Produljen pritvor bivšem ukrajinskom obavještajcu uhvaćenom u Srbiji s dijamantima

Foto: Twitter

BIVŠEM ukrajinskom obavještajcu Andriju Naumovu, koji je u Srbiji uhvaćen s dijamantima i više stotina tisuća eura, ponovno je produljen pritvor.

On je uhićen u lipnju nakon prelaska granice sa Sjevernom Makedonijom pod sumnjom za pranje novca. Nalazi se u pritvoru u Nišu, na jugu Srbije.

Viši sud u Nišu potvrdio je da je bivšem bliskom suradniku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Srbiji produljen pritvor, koji može trajati do 2. rujna, piše Radio Slobodna Europa.

Naumov je pod istragom zbog sumnje na pranje novca

U pisanom odgovoru Višeg suda precizira se da je odluku o produljenju pritvora sud donio 3. kolovoza. Odlukom je obuhvaćen i sudionik Ukrajinca, državljanin Njemačke koji mu je bio vozač u trenutku uhićenja.

Viši sud u Nišu je prethodno 6. srpnja donio odluku o produljivanju pritvora Naumovu i vozaču, a odluka je vrijedila do 5. kolovoza. Naumova i vozača u Srbiji terete za pranje novca te se protiv njih provodi istraga, potvrdilo je nadležno tužiteljstvo za Radio Slobodnu Europu. 

Naumov i vozač su preko granice prenijeli 600.000 eura i oko 125.000 dolara te dijamante u vrijednosti od oko 6500 eura.

Naumova u Ukrajini terete za veleizdaju

U Ukrajini Naumova terete za veleizdaju. Ukrajinsko Glavno tužiteljstvo je ranije za Radio Slobodna Europa navelo da ta zemlja razmatra da se obrati srpskim vlastima u vezi s Andrijem Naumovim. 

"Nadležni organ Ukrajine trenutno razmatra obraćanje nadležnom organu Republike Srbije sa zahtjevom za međunarodnu pravnu pomoć u ovom kaznenom postupku zbog pribavljanja potrebnih informacija i kopija dokumenata", rekli su iz ukrajinskog tužiteljstva 19. srpnja u odgovoru na upit Radija Slobodna Europa.

Pročitajte više