Profesor koji je učio djecu da je evolucija laž smatra da nije učinio ništa loše

Screenshot: RTL Direkt

NAKON što je Ivan Turinski, profesor biologije iz jedne riječke gimnazije, djeci na satu govorio da evolucija ne postoji, za njega se čulo širom zemlje. On je potpisao sporazumni otkaz, a RTL Direkt prenio je njegovu priču.

>>Riječki profesor biologije djecu u elitnoj školi uči da je evolucija laž

U intervjuu je poručio da se o njemu pišu laži te da je na uvodnom satu učenicima rekao kako on osobno ne vjeruje u teoriju evolucije, ali da će gradivo predavati po udžbeniku.

"Ovolika halabuka za ono što sam ja izrazio kao svoje mišljenje"

"Ja sam osobno rekao, kad je to nešto bilo, s obzirom na to da je to dio kurikuluma, da ja osobno ne vjerujem u tu teoriju. Međutim, naglasio sam isključivo da se ne radi o tome tko što vjeruje, nego da ćemo se baviti znanstvenim činjenicama. Onime što je dokazano i što nije”, ispričao je.

"Jedan uvodni sat, a mjesec dana kasnije ovolika halabuka za ono što sam ja izrazio kao svoje mišljenje, za ono što su djeca dobro prihvatila i imala neka svoja pitanja”, dodao je.

Poručio je i kako smatra da su mu šanse za pronalazak novog posla minimalne.

"Ja mislim da su mi sada šanse za pronalazak posla minimalne, ako uopće. Mislim da je moje ime oblaćeno, da je moja kompetencija prikazana upitno”, zaključio je i dodao kako ravnatelja škole ne krivi ni za što. Za kraj je poručio da mu je žao što nije stigao pozdraviti svoje učenike.

Kolika je njegova odgovornost?

Podsjetimo, veliko istraživanje Pew Research Centra pokazalo je da Hrvatska spada među najreligioznije zemlje svijeta, da samo 44 posto Hrvata vjeruje da su živa bića evoluirala zahvaljujući prirodnoj selekciji, dok ih 10 posto smatra da je razvojem upravljao Bog. Također, u Hrvatskoj manji postotak ljudi ima čvrsto povjerenje u znanost (18 %) nego u susjednoj Srbiji (31 %), a postotak osnovaca koji pohađaju vjeronauk je izuzetno visok, preko 90 %.

Kolika je odgovornost profesora koji učenicima predaje ovakve teme, prokomentirao je i sveučilišni profesor Damjan Franjević, koji drži kolegij evolucija na Prirodoslovno matematičkom fakultetu.

"Na tom čovjeku trebala bi biti nekakva odgovornost ne samo moralna nego i znanstvena kao čovjeka koji je završio fakultet, da svoja osobna viđenja pokuša izdvojiti od profesionalnog", poručio je.

“Vi jednostavno evoluciju možete prihvatiti zdravorazumski ili ne prihvatiti iz privatnih i osobnih razloga. Mnogi su htjeli pobiti teoriju evolucije i pokazati da nije istinita. Osobno i ja bih bio sretan da to mogu, dobio bih Nobelovu nagradu, ali to ne ide tako u znanosti”, rekao je Franjević za RTL Direkt.

Pročitajte više