Profesor osuđen zbog smrtonosnog bombaškog napada u Parizu koji se dogodio 1980.

Foto: Profimedia

SVEUČILIŠNI profesor Hassan Diab, koji ima kanadsko i libanonsko državljanstvo, osuđen je u odsutnosti za bombaški napad na parišku sinagogu koji se dogodio prije više od 40 godina. 69-godišnji Diab je jedina osoba koja je optužena za eksploziju u kojoj su ubijene četiri osobe, dok ih je 46 ranjeno. Bomba je aktivirana ispred sinagoge u kojoj se molilo više od 300 ljudi, piše Guardian.

Diab je osuđen na doživotni zatvor i protiv njega je izdana tjeralica. On je ostao u Kanadi i nije prisustvovao suđenju. Njegov pravni tim je tijekom sudskog procesa nastojao dokazati kako je on žrtva jer su ga istražitelji zamijenili s nekim. Nije izvjesno hoće li novi postupak izručenja Diaba biti uspješan i kakve će napetosti izazvati u odnosima između Kanade i Francuske.

Eksplozija je srušila stakleni krov sinagoge

Tužitelji su tijekom trotjednog suđenja inzistirali na tome da Diab mora biti osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu jer "nema sumnje" da je kriv. Diabova obrana tražila je da on bude oslobođen kako bi se "izbjegla sudačka pogreška". Bombaški napad bio je prvi smrtonosni napad na francusku židovsku zajednicu od nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Bomba, koja je sadržavala 10 kg eksploziva, ostavljena je u torbi na unajmljenom motociklu koji je bio parkiran ispred sinagoge 3. listopada 1980. Eksplozija je srušila stakleni krov sinagoge na one koji su bili unutra, a od siline eksplozije razletjela su se vrata sinagoge te su razbijeni izlozi duž 150 metara ceste.

Troje prolaznika je poginulo, a djelatnica hotela nasuprot sinagoge preminula je od ozljeda u bolnici 48 sati kasnije. Napad je bio tempiran za one koji su izlazili iz sinagoge, a veća tragedija izbjegnuta je samo zato što su obredi kasnili 15 minuta. Dugotrajna policijska istraga zaključila je da su napad, za koji odgovornost nikada nije preuzela nijedna skupina, organizirali palestinski nacionalisti.

"Putovnica je ekstremno inkriminirajuća

Diab, profesor sociologije u Ottawi, uhićen je u Kanadi 2008., a 2014. izručen Francuskoj, gdje je proveo tri godine u zatvoru. Francuski tužitelji tvrdili su da je on bio član ogranka Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, za koji se vjeruje da je odgovoran za napad.

Diab je konačno pušten 2018. i dopušten mu je povratak u Kanadu, no 2021. viši francuski sud naložio mu je suđenje. Trotjedno suđenje u Parizu djelomično se usredotočilo na otkriće putovnice gotovo 20 godina nakon napada koja pokazuje ulazak u Španjolsku i izlazak iz nje, lokaciju za koju se vjerovalo da je s nje organiziran bombaški napad. 

Državni tužitelji rekli su da je putovnica "ekstremno inkriminirajuća". Diabova obrana rekla je da nema materijalnih elemenata koji bi dokazali da je Diab, tada student sociologije, u to vrijeme bio u Francuskoj. Njegovi odvjetnici rekli su da je polagao ispite na sveučilištu u Libanonu i da nije mogao koristiti putovnicu koju je navodno izgubio. 

Pročitajte više