Katolički profesor: Tema pedofilije me opterećuje pred Uskrs, možemo o tome u rujnu

Foto: Hina, HRT

U EMISIJI Hrvatskog radija U mreži Prvog je gostovao i pročelnik Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić. 

Na pitanje koliko se šuti o pedofiliji u Crkvi Matulić je rekao kako mu je žao što se baš sada, uoči Uskrsa, govori o tome:

"Prilično se šuti o tome.

Prvo, žao mi je da je baš ova tema sada, i vidim da su mediji silno zainteresirani, osjećam tu i bilo javnosti. U konkretnom životu ljudi to spominju, komentiraju, osjećam to na vlastitoj koži u ovom dijelu da se razvlačimo na sve strane...

U ove dane korizmene, uoči velikog tjedna, uoči našeg temeljnog i ishodišnog blagdana, Uskrsa, mi se bavimo ovom temom, ali to je neizbježno, znamo koji je povod.

Povod je najveća moguća iskrenost žrtve koja se izložila.

Rekao bih, malo mi je cijeli ovaj kontekst, onako baš me  duhovno i moralno opterećuje. Možemo to u lipnju, možemo u rujnu, kad god, pa možemo cijeli tjedan o tome raspravljati, raspredati. Malo smo sad zbijeni, ali povod je taj koji je, je li tajming dobro izabran, je li se to moralo ili nije moralo, ali kad su u pitanju žrtve, ako treba odgoditi i vazmeno bdjenje, treba."

U mreži Prvog, 28.3.2023.

Pratite uživo 🔛I dok Hrvatsku potresa slučaj svećenika iz Sotina, kojeg je biskup Hranić unatoč prijavi za seksualno zlostavljanje ostavio u župi – papa Franjo nadopunio je odredbe o postupanju prema spolnom zlostavljanju u crkvi. Koliko se katolička crkva danas odlučnije obračunava sa zlostavljačima u svojim redovima? Je li se povjerenstvo HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba bavilo slučajem u Sotinu? Je li Hranić pogriješio i hoće li ga stići sankcije Vatikana? O tome U mreži Prvog. Emisiju uređuje i vodi Marija Gerbec Njavro.

Objavljuje HRT Vijesti u Ponedjeljak, 27. ožujka 2023.

"Ubili su Boga u žrtvama, pa neka tog Boga ožive u žrtvama"

"Crkva koja se oglašava vezano za seksualno zlostavljanje djece i maloljetnika govori samo o žrtvama. Klanja se žrtvama, ispričava se žrtvama, moli žrtve za isprike. Ubili su Boga u žrtvama, pa neka tog Boga ožive u žrtvama", rekao je Matulić.

Matulić je rekao da je pedofilija opći ljudski fenomen koji se događa posvuda te da je njezin postotak među katoličkim klerom malo niži u odnosu na opću populaciju. Poručio je da počinitelja nikad ne smijemo odbaciti i prezreti, ali da žrtva mora stajati u središtu.

Matulić je dodao da ne postoji ništa svetije u Crkvi od nepovredivog, apsolutnog, urođenog, neotuđivog ljudskog dostojanstva svake osobe, a pogotovo nevine male djece, maloljetnika i ranjivih osoba koje su nisu sposobne braniti.

"Mi se pred tom žrtvom trebamo pokloniti"

"Takva vrsta agresije na ljudsku osobu obilježava je za cijeli život. Vi ne možete to jednostavno izbrisati", poručio je.

"Nebitno je u kojoj dobi i iz kojeg vremena govori žrtva. Ako je žrtva tu, mi se pred tom žrtvom trebamo pokloniti, ispričati se i omogućiti da ta žrtva zadobije zadovoljštinu. A ono što se dogodilo ne možemo više popraviti, ali možemo tražiti načine da ublažimo sve te posljedice", rekao je Matulić

Pročitajte više