Profesor s Pravnog fakulteta: Ispovjedna tajna ne smije se odnositi na pedofiliju

Foto: Pravni fakultet

PROFESOR s Pravnog fakulteta u Zagrebu Aleksandar Maršavelski je u gostovanju na N1 televiziji komentirao đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića, koji se ispričao žrtvama svećenika Rajčevca, njihovim obiteljima i župljanima župe Sotin, ali i hrvatskoj javnosti.   

"Ovdje se razlikuju obični građani i građani koji su odgovorne osobe i saznaju za neke stvari tijekom obavljanja svoje dužnosti. Svaki građanin odgovara kad je počinjeno neko kazneno djelo, a ne prijavi to kazneno djelo i zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno otkrivanje počinitelja", rekao je Maršavelski.

"Nisu sve osobe u crkvi vjerski ispovjednici"

"Crkvene bi osobe još šire i posebno odgovarale od drugih osoba, a izuzeti su članovi obitelji koji znaju za to kazneno djelo iako je tu propisan izuzetak osim kad je djelo počinjeno prema djetetu. Kad je riječ o vjerskim ispovjednicima, sve što je pokriveno ispovjednom tajnom oni po zakonu nisu dužni prijavljivati", dodao je. 

Kazao je kako je kao član radne skupine za izradu kaznenog zakona htio napraviti izuzetak kako ispovjedna tajna ne bi vrijedila kad je riječ o šteti djeteta. "Skrenuta nam je pozornost iz ministarstva da Hrvatska ima potpisane Vatikanske ugovore u kojima piše da je ispovjedna tajna u svakom slučaju nepovrediva", istaknuo je. 

"Pošto je međunarodni ugovor iznad zakona morali smo predvidjeti tu iznimku za vjerske ispovjednike. No ne znači da su sve osobe u crkvi vjerski ispovjednici. To mora biti osoba kojoj se konkretna osoba ispovjedila i mora štititi samo taj dio ispovijedi", nastavio je Maršavelski.

"Hranić je to prijavio i isključio svoju kaznenu odgovornost"

"Što se tiče ovih 14 mjeseci, nadbiskup Đuro Hranić je mogao potencijalno odgovarati za ovo djelo, a kad je prijavio djelo, on je isključio primjene tog kaznenog djela. Što se tiče uništavanja dokaza i utjecaja na svjedoke, on bi odgovarao jedino ako je to sam radio", poručio je.

"Nakon što prošlo 14 mjesec, on je to prijavio i isključio svoju kaznenu odgovornost, a sad je drugo pitanje moralna odgovornost. Samim time što je prijavio je isključio svoju kaznenu odgovornost", smatra profesor. Maršavelski kaže kako je apostolska nuncijatura pokazala da je biskup Hranić pokrenuo predistragu, no u vatikanskim ugovorima se to ne spominje.

"U ovom segmentu mislim da primat ima naše kazneno pravo. Da je bilo i drugih djela, on je bio dužan i njih prijaviti. No, što se tiče ispovjedne tajne, tu bi trebalo predvidjeti ovu iznimku te bi Hrvatska trebala tražiti reviziju vatikanskih ugovora i dodati ovaj dio 'osim kad je djelo počinjeno na štetu djece ispovjedna tajna nije nepovrediva' i crkva bi time poslala poruku da neće više ni na koji način stajati iza pedofila", zaključio je.

Pročitajte više