Nakon studenata, i profesori Hrvatskih studija krenuli u štrajk

Foto: Hina

PROFESORI Hrvatskih studija koji su članovi Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, stupili su u štrajk čije vrijeme nije ograničeno, priopćio je Hini sindikalni povjerenik Tomislav Janović.

U štrajku je 17 osoba u znanstvenom i znanstveno-nastavnom zvanju što je blizu trećinu nastavnika na Hrvatskim studijima,  koji drže oko 50 kolegija, kazao je Janović.

Pravo na autonomiju

Tražimo da nas se osigura pravo na sveučilišnu autonomiju te socijalna i gospodarska prava koja iz toga proizlaze, kazao je.

Voditelj sindikalne podružnice Tomislav Janović kazao je da se Sveučilište formalno treba odrediti prema tim zahtjevima, ali da ne očekuje nikakav zaokret u tom pogledu.

Ta je sindikalna podružnica donijela odluku o štrajku 22. ožujka, dva dana nakon što su studenti pokrenuli blokadu nastave, ali su imali uobičajeni proces mirenja, koji nije dao rezultate.

Imali smo novo izjašnjavanje članova sindikata i većina je mišljenja da bez štrajka nećemo moći osigurati svoja prava, kazao je Janović.

Boras: Štrajk nije opravdan

Rektor Damir Boras izjavio je ranije da štrajk nije opravdan jer, po njemu, radna i socijalna prava zaposlenika nisu ugrožena.

Studentski sabor je u protekli petak donio odluku o odgodi blokade do 11. travnja, kada će zasjedati Senat Sveučilišta u Zagrebu za koji se očekuje da će potvrditi odluku Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija o upisnoj kvoti od 15 studenata.

Studenti su na svojim stranicama obavijestili o štrajku profesora.

Pročitajte više