Profesori i učitelji nezadovoljni povišicom, objavili su i tablicu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

SINDIKAT zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ne krije nezadovoljstvo vladinim prijedlogom da se svim javnim i državnim službenicima, među koje spadaju i njihovi članovi, dogodine plaća podigne za 6,12 posto.

Iz sindikata su poslali priopćenje koje prati tablica, a u kojem objašnjavaju kako je riječ o bitno manjem povećanju plaće.

"Nakon što je Vlada najavila povećanje osnovice plaće svim zaposlenicima u javnim službama za 6.12 posto, netočno se u javnost odašilju informacije o povišici plaće u idućoj godini u spomenutom iznosu. Istine radi, ali i zbog toga što zaposlenici u javnim službama imaju pravo točno znati što će se s njihovim plaćama događati u 2020. godini, važnim smatramo opovrgnuti netočnu informaciju o povećanju plaće za 6,12-posto", stoji na početku priopćenja.

"Osnovica plaće zaposlenicima u javnim službama bit će za 6,12-posto vjerojatno povećana tek od 1. rujna 2020., dakle, za nešto manje od godinu dana. Dok do toga ne dođe, osnovica će se, po svemu sudeći u 3 navrata povećavati kroz 2020. godinu, od 1. siječnja 2020. s 5.695,87 kn na 5.809,79 kn, od 1. lipnja 2020. na 5.923,70 kn i od 1. rujna 2021. na 6.044,46 kn", kažu dalje.

"S obzirom na ovogodišnje povećanje osnovice u 2 navrata, 3-posto od 1. siječnja i 2-posto od 1. rujna, povećanje osnovice najavljeno za iduću godinu, kroz tri navrata, zaposlenicima u javnim službama donijet će gotovo identičan porast plaća kao i u ovoj godini, odnosno povećanje za cijelu godinu iznosit će 4,02-posto", pišu.

"Prijedlog predsjednika Vlade predstavlja startnu poziciju Vlade u nastavku pregovora sa sindikatima javnih službi o osnovici za 2020. Osim o predloženoj visini osnovice, u pregovorima sa sindikalne će strane biti postavljeno i pitanje predložene dinamike. Čak i ako se radi o povećanom postotku povišice, ukoliko se do povišice plaće dolazi u više navrata, npr. u 3 umjesto u 2 navrata, zaposlenicima plaća može biti jednako ili čak i manje povećana u odnosu na raniju godinu", kažu.

"Između ostalog i zato, ne samo zbog višekratnog neispunjavanja preuzetih obveza od strane Vlade, Sindikat Preporod se oštro protivi svim modalitetima povišice koji se ostvaruju kroz odgodu, višegodišnju ili unutar jedne godine, svejedno", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, već danima traje štrajk učitelja i profesora. Štrajk je počeo prošli četvrtak kad su štrajkale škole u cijeloj zemlji, a narednih je dana štrajk vršen po cirkularnom modelu - tako da je svaki dan štrajkalo po nekoliko županija. No za ponedjeljak sindikati najavljuju novi štrajk na razini cijele zemlje, vidno nezadovoljni Plenkovićevom ponudom. Odaziv na štrajk svih ovih dana je prilično velik i kreće se između 80 i 90 posto, a iz čega se može zaključiti da većina zaposlenika u obrazovnom sustavu podržava sindikate.

Pročitajte više