Profesori protiv dodjele počasnog doktorata Vladimiru Putinu

PROFESORI Hamburškog sveučilišta prosvjedovali su protiv planirane dodjele počasnog doktorata ekonomskih znanosti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

U obrazloženju peticije koju je potpisalo 55 profesora, čija bi imena trebala biti objavljena neposredno uoči dolaska ruskog predsjednika u Hamburg početkom sljedećeg mjeseca, izražen je stav da je dodjela doktorata Putinu u vrijeme kada se Rusija "sve više pretvara u autokratsku državu" neprimjerena. Glasnogovornik potpisnika Michael Greven izjavio je uz ostalo da se Putin "nije iskazao nikakvim znastvenim zaslugama" pa da je stoga i dodjela doktorata neutemeljena.

I predstavnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Zelenih u hamburškom senatu pozvali su rektorat Hamburškog sveučilišta "da još jednom razmisle o planiranoj dodjeli".

Predsjednik najvećeg sjevernonjemačkog sindikata IG Metall Frank Teichmueller je najavu dodjele počasnog doktorata Valdimiru Putinu također okarakterizirao kao "pogrešni signal". Toliko dugo dok neki događaji u Rusiji, poput ubojstava oporbenih novinara, nisu razjašnjeni, nije vrijeme za takve geste, zaključio je Teichmueller.


Pročitajte više